BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fordel nye mobillisenser før sommeren!

- Kommer vi ikke på banen med UMTS-lisensene før sommeren neste år kan norsk industri risikere å miste sitt forsprang innenfor mobiltelefoni, sier administrerende direktør i Telenor Mobil, Stig Herbern. Han frykter at en treg lisenstildeling vil koste norsk industri dyrt.

Frode Eriksen
29. nov. 1999 - 13:40

Herbern sier at han ber myndighetene om å raske på i arbeidet med å tildele de nye mobillisensene, basert på UMTS (Universal Mobile Telephony System), og leverer et klart juleønske til norske myndigheter og egne eiere om at lisensene bør tildeles før sommeren 2000.

- Kommer vi ikke på banen nå eller innen maksimalt et år, er det et spørsmål om vi har tyngde og økonomi i markedet til å etablere oss som en tung aktør i markedet, sier Herbern.

Han mener det er viktig for norsk industri å være tidlig ute for å sikre seg en del av denne utviklingen.

- Grunnlaget for vårt lederskap på GSM i dag er basert på en ganske lang utvikling fra NMT (Nordisk Mobiltelefoni) til GSM.

Herbern sier at tempoet i utviklingen innenfor mobiltelefoni øker raskt.

- Forskjellen på utbredelse av nye produkter og tjenester i avanserte markeder nærmer seg null dager, selv om vi snakker om så ulike markeder som Norge og Sør-Amerika.

- Den posisjonen vi har i Norge og Norden må vi ikke ta for gitt. Det er så mye penger og så mange som ønsker seg en andel av dette markedet at den fremtidige konkurransen blir utrolig intens. Vi snakker om store markeder og store penger, som også vil involvere en betydelig underleverandørindustri.

Herbern understreker at Telenor Mobil og det nye teleselskapet Telenor/Telia vil satse på UMTS.

- Vi ønsker å ha med oss norsk og nordisk industri, og ønsker å fremme dette som en del av industriskapningen rundt oss selv i forbindelse med etableringen av UMTS.

Herbern sier også at myndighetene med sin tildeling av UMTS-lisenser vil gi et signal om at en ønsker å markere UMTS som en del av industriutviklingen i Norge, og han mener norsk industri bør kunne ta sin del av dette markedet.

- Men dette betyr at lisensene må tildeles før sommeren neste år, sier Herbern.

Herberns ønskeliste til jul:
  • Desember 1999: Stortingsmelding om UMTS-vilkår
  • Sommer 2000: Tildeling av kommersielle lisenser
  • 2. halvår 2001: Utbyggingen av UMTS-nett starter
  • 1. halvår 2002: Kommersiell åpning av UMTS-nett

.

UMTS-lisenser:
  • Finland tildelte lisenser i desember 1998
  • Storbritannia, Tyskland og Nederland forventes å tildele lisenser 1. halvår 2000
  • Kommersielle tjenester basert på UMTS ventes lasert i Japan, sannsynligvis i 2001.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.