RESULTATERFINANS

Fordeler aksjeutbytte på forskudd

Gjett hvem som tjener mest på Oracles framstøt for å unngå skatt!

Oracles toppsjef og styreleder Larry Ellison har liten grunn til bekymring for sin personlige økonomi. Men en skattelette på 30 millioner dollar teller likevel som en liten glede i skåren?
Oracles toppsjef og styreleder Larry Ellison har liten grunn til bekymring for sin personlige økonomi. Men en skattelette på 30 millioner dollar teller likevel som en liten glede i skåren? Bilde: All Over Press
4. des. 2012 - 09:07

I USA pågår forhandlinger på høyeste nivå for å få til et politisk kompromiss som kan avverge betydelige skatteskjerpelser for vanlige skatteytere. Blant forslagene som drøftes er høyere skatt på aksjeutbytte, som i dag beskattes med 15 prosent.

Ifølge Financial Times risikerer amerikanske aksjonærer at staten tar 30 prosent av utbyttet deres.

Som følge av dette har flere amerikanske selskaper vedtatt å forhåndsutbetale utbytte, slik at aksjonærene slipper å belastes med den antatte skatteøkningen. Finansavisen Wall Street Journal følger utviklingen, og har en tre siders oversikt over selskaper som forhåndsutbetaler utbytte.

Blant dem er Oracle.

21. desember forhåndsutbetaler Oracle aksjeutbytte for hele tre kvartaler. Utbytte for det første av disse kvartalene skulle egentlig utbetales i februar. Regnegrunnlaget for utbetalingen er antall Oracle-aksjer man eier per 14. desember. Aksjekursen økte da tiltaket ble kjent.

Vanligvis får Oracle-aksjonærer hvert kvartal utbetalt 0,06 dollar per aksje i utbytte. 21. desember får de 0,18 dollar per aksje.

Samlet sett utbetales 867,4 millioner dollar.

Aksjonæren som får mest, er selskapets toppsjef og styreleder Larry Ellison. Hans eierandel er 23 prosent, og han ligger an til en utbetaling på 198,9 millioner dollar (ifølge Wall Street Journal, 205 millioner ifølge Financial Times). Forhåndsutbetalingen gjør at han reduserer skatten med opptil 30 millioner dollar.

Styret i Oracle presiserer at Ellison ikke tok del i verken diskusjon eller avstemningen om forslaget om forhåndsutbetaling av aksjeutbytte. Vedtaket betegner tiltaket som «akselerert utbetaling av utbytte», og nevner ikke skatt som motiv.

Financial Times peker på at selskaper som velger å forhåndsutbetale aksjeutbytte typisk har styremedlemmer med tunge aksjeposter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.