- Fordi systemet er slik

Kollektivselskap krevde personnummer bare fordi datasystemet brukte det som unik identifikator.

Datasystemet som Kolumbus bruker krever at elever som benytter seg av skoleskyss-ordningen oppgir personnummeret sitt.
Datasystemet som Kolumbus bruker krever at elever som benytter seg av skoleskyss-ordningen oppgir personnummeret sitt.

Kollektivselskap krevde personnummer bare fordi datasystemet brukte det som unik identifikator.

Når datasystemer designes, så er det viktig å å finne frem til fornuftige unike identifikatorer slik at man unngår duplikate lagringer som kan skape krøll i systemet.

Selv om personnummeret som alle norske statsborgere har peker seg ut som en naturlig kandidat, så er ikke beslutningen om å bruke den uproblematisk.

– Det er mange som ikke tar personvernloven på alvor i forhold til det ansvaret som kommune og fylket har. En må se dette i forhold til de personopplysningene de sitter på, sier Hans Ree, sikkerhetssjef i Sola kommune, til Solabladet.

Nå har Datatilsynet reagert på en slik bruk av personnummeret i et datasystem som brukes for å holde orden på skoleelever som bruker skoleskyss i Rogaland kommune.

«Datatilsynet varsler med dette om at vi med hjemmel i personopplysningsloven paragraf 46 vil fatte vedtak om at Kolumbus sin bruk av fødselsnummer må opphøre.»

Kolumbus og den tilhørende hjemmesiden kolumbus.no er merkenavnet til Rogaland Kollektivtrafikk, og de er ansvarlig for fylkeskommunens skoleskyss-ordning.

Ree mener at det må være nok med fødselsdato, navn og adresse for å frakte elever fra a til b, men fikk ikke gehør hos verken Kolumbus eller fylkeskommunen. Fylkeskommunen viste bare til at:

«Systemet er laget slik at man trenger elevenes fødselsnummer (11 siffer).»

Det ble også påstått at Datatilsynet hadde godkjent datasystemet, men det er noe Datatilsynet ikke gjør, og det stemmer derfor ikke.

Kolumbus har hatt som praksis å kreve fødselsnummer siden 2002, men det var først da en inspektør fra på Grannes skole stilte spørsmål ved praksisen, og sikkerhetssjef Ree tok affære at det ble gjort noe som helst med det.

Les mer om saken hos Solabladet.

Til toppen