BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fordømmer omdirigering av ubrukte domener

ICANN er svært kritisk til utnyttelsen av ikke-registrerte domenenavn.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. nov. 2009 - 13:11

De fleste har vel opplevd at når de forsøker å besøke et nettsted med et domenenavn som ikke lenger finnes, så skjer det i blant at man ikke får en feilmelding, men i stedet blir ledet til en tredjeparts webside.

Dette mener ICANN, organisasjonen som bestyrer adressesystemet på Internett, er en svært uheldig praksis. Denne omdirigeringen og DNS-syntetiseringen foregår på registrarnivå og kalles for NXDOMAIN-substitusjon.

Det er flere grunner til at ICANN er negative til praksisen. I et dokument skriver organisasjonen denne uken at NXDOMAIN-substitusjon blant annet kan føre til personvernproblemer, manglende valg for Internett-brukere, dårlig brukeroppleve, utnyttelse av en privilegert posisjon, at reserverte og blokkerte domener ser ut til å være i drift, samt flere tekniske problemstillinger.

Under et møte i juni i år gikk styret i ICANN inn for å forby denne praksisen for nye generiske toppdomener (gTLD) og nye IDN ccTLD-er (Internationalized Domain Name Country Code Top Level Domain). Et generelt forbud mot praksis har blitt inkludert i utkastene til nye avtaletekster og betingelser for denne typen domener. Registrarer som ønsker å administrere nye gTLD-er vil kunne få tillatelse til å bruke omdirigeringsmetodene dersom man i søknaden begrunner behovet og beviser at sikkerhetsmessige eller stabilitetsmessige problemer ikke vil kunne oppstå.

I 2003 måtte VeriSign trekke tilbake en tjeneste som ble kalt for SiteFinder, etter krav fra ICANN. Tjenesten sørget for at alle som skrev inn ikke-eksisterende domenenavn knyttet til .com eller .net ble omdirigert til en egen søketjeneste. Tjenesten førte blant annet til at det ble vanskelig å blokkere spam fra domener som egentlig ikke eksisterte.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.