ANALYSER

Foreldet nettleser brukes av skremmende mange

Mange bedrifter vil rett og slett ikke gi slipp på sju år gamle Internet Explorer 6.

Nettlesermarkedet er i rivende utvikling, etter at nettleserkrigen fikk ny vind i seilene med blant annet introduksjonen av Google Chrome i fjor.

Microsoft er snart i mål med utviklingen av Internet Explorer 8. Denne utgaven skal lanseres innen sommeren. Den vil erstatte dagens Internet Explorer 7, som ble lansert i oktober 2006, altså for mer enn to år siden.

Til tross for dette er det trolig så mange som 12 prosent av norske nettbrukere som benytter den forrige versjonen, Internet Explorer 6, som ikke har blitt nevneverdig oppdatert siden 2001.

Dette viser tall fra Google Analytics for vårt søsternettsted, Dinside.no, så langt i januar. Dinside.no skriver om temaer som reise, økonomi og motor, i tillegg til data, og tallene beskriver trolig langt bedre hvilke nettleser gjennomsnittsbrukeren i Norge benytter, enn tilsvarende tall for digi.no.

Man skulle kanskje tro at den relativt høye IE6-andelen skyldes at det er mange som surfer innom Dinside.no fra jobben. Mange bedrifter har interne systemer som er tilpasset IE6 og som fortsatt ikke fungere godt sammen med IE7.

Nettleserandel på Dinside.no i januar 2009. Tall fra Google Analytics.
Nettleserandel på Dinside.no i januar 2009. Tall fra Google Analytics.

Det tilsvarende tallene viser at omtrent 8 prosent av digi.no-leserne har besøkt digi.no med IE6. Andelen er altså lavere, til tross for at digi.no er et langt mer bedriftsrettet nettsted enn Dinside.no. digi.no har en stor andel av trafikken på dagtid, noe som tyder på at mange gjør dette med jobb-PCen i arbeidstiden.

Dette tyder på at det er mange privatpersoner som fortsatt benytter Internet Explorer 6. Så kan man spørre seg hvilke andre oppdateringer disse ikke har installert?

I alt er det omtrent 64 prosent av Dinside.no-leserne som benytter Internet Explorer. Av disse er det 78 prosent som benytter IE7 og 2 prosent som benytter betaversjonen av IE8.

Nettleserandel på digi.no i januar 2009. Tall fra Google Analytics.
Nettleserandel på digi.no i januar 2009. Tall fra Google Analytics.

Blant digi.no-leserne er det omtrent 41 prosent benytter Internet Explorer. Andelen IE-brukere som besøker digi.no med IE7 er nå på 74 prosent, mens 5 prosent av IE-brukerne benytter IE8 beta.

Problemet med gamle nettlesere som IE6, er at de har temmelig mangelfull støtte for mange webstandarder, for eksempel CSS. Dette betyr at webutviklere må gjøre spesielle tilpasninger når de lager webløsninger, siden spesielt IE6 ikke alltid viser websidene korrekt dersom standardene følges. Dette betyr mye ekstraarbeid, men når over 10 prosent av kundene benytter IE6, er få som kan ta seg råd til å utelukke disse kundene/leserene.

Samtidig kan det virke som det er en voksende trend blant nettsteder om bare å støtte de to siste hovedutgivelsene av hver nettleser. Dette kan bety at så snart IE8 blir lansert, vil IE6-brukerne i stadig større grad kunne støte på nettsteder som ikke vises korrekt i den foreldete nettleseren. Trolig er dette også det eneste effektive virkemiddelet for at weben skal kunne ta et skritt videre mot sider som er utviklet helt i henhold til standardene.

Firefox er det mest brukte alternativet til Internet Explorer blant leserne til både digi.no og Dinside.no. Men som tallene over IE-andelen viser, er andelen som besøker digi.no med noe annet enn IE høyere enn for Dinside.no.

Nærmere 37 prosent av besøkene på digi.no har skjedd med Firefox, mens det tilsvarende tallet for Dinside.no er 23 prosent, så langt i januar. Godt over 90 prosent av Firefox-brukerne benytter Firefox 3, både på Dinside.no og digi.no. Av disse benytter over 90 prosent den aller nyeste versjonen, 3.0.5.

Avstanden ned til tredjeplassen, hvor Opera befinner seg, er stor. Likevel er det nesten 7 prosent av Dinside-brukerne som benytter den norske nettleseren. Blant digi.no-leserne er andelen nesten dobbelt så høyt, drøyt 12 prosent.

På de neste plassene følger Apples Safari og Googles Chrome. Nærmere fire prosent av Dinside-leserne benytter Safari, mens nesten to prosent benytter Chrome. De tilsvarende tallene for digi.no er henholdsvis 5 og 4 prosent.

Ingen andre nettlesere har en andel på over en halv prosent hos verken Dinside.no eller digi.no.

Operativsystem-andel på Dinside.no i januar 2009. Tall fra Google Analytics.
Operativsystem-andel på Dinside.no i januar 2009. Tall fra Google Analytics.

De aller fleste benytter Windows som operativsystem når de besøker de to nettstedene. Andelen er på drøyt 93 prosent blant Dinside.no-leserne, mens den er på nesten 86 prosent blant digi.no-leserne.

Det er ikke store forskjeller i fordelingen på henholdsvis Windows XP og Windows Vista for de to lesergruppene. 61 prosent av Windows-brukerne som leser Dinside.no og 60 prosent av Windows-brukerne som leser digi.no, benytter Windows XP. Omtrent 34 prosent av de Windows-brukende leserne til begge nettstedene benytter Windiws Vista.

Operativsystem-andel på digi.no i januar 2009. Tall fra Google Analytics.
Operativsystem-andel på digi.no i januar 2009. Tall fra Google Analytics.

Omtrent seks prosent av digi.no-leserne som registreres som Windows-brukere, surfer med eller via en variant av Windows Server. Den tilsvarende andelen for Dinside.no er på knapt fem prosent.

Andelen som benytter noe annet enn Windows er høyere blant digi.no-leserne enn blant Dinside.no-leserne. Dette gjelder spesielt Linux.

Det er nå over 8 prosent som besøker digi.no med Mac, mens drøyt 5 prosent gjør dette med Linux.

Det er en forholdsvis høy Mac-andel også blant Dinside.no-leserne, drøyt 5 prosent, men andelen Linux-brukere er ikke høyere enn 1 prosent.

Vi har valgt å basere denne artikkelen på statistikk fra Google-tjenesten Analytics i stedet for tall fra TNS Gallup, som vi tidligere har benyttet. Dette skyldes at rapportene fra Google Analytics er mer detaljerte og i større grad tar hensyn til nye versjoner av nettleser og operativsystemer. Foreløpig kan vi ikke se noe til betaversjonen Windows 7, men vil antar at disse tallene er slått sammen med tallene for Windows Vista.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.