BEDRIFTSTEKNOLOGI

Foreløpig tregt Linux-salg i Norge

Til tross for et enorm oppmerksomhet i mange år, medgir IBM at norsk næringsliv har sagt nei til Linux. Men nå løsner det.

16. mars 2005 - 12:21

Linux fikk enormt mye oppmerksomhet allerede i 2000 - alle de store leverandørene var da klar med Linux på sine maskiner, og etter hvert kom både nisjeapplikasjoner og forretningssystemene til aktører som SAP og Oracle for Linux.

Men til tross for en enorm oppmerksomhet, har ikke salget kommet langt her i Norge fem år senere. Det medgir sjef for servere og lagringssystemer hos IBM Norge, Frode Johansen, overfor digi.no.

IBM er den av de store IT-selskapene som har satset mest på Linux.

Fortsatt bruker næringslivet Linux til enklere oppgaver: fil, utskrift og Internett-servere, medgir Johansen.

- Linux er først og fremst tatt i bruk til større oppgaver innen tungregning på universitetene og institusjoner som Meteorologisk Institutt. Næringslivet og offentlig sektor er veldig nysgjerrige og tester Linux som plattform for sine ERP-systemer og andre sentrale systemer, så vi tror vi står foran et gjennombrudd i år, forteller Johansen til digi.no.

Johansen vil ikke røpe konkrete salg av Linux-servere overfor digi.no, men det er klart at tallene foreløpig er ganske lave.

Johansen forteller at han ser at offentlig sektor vil komme først. Interessen er stor i blant annet Forsvaret, Rikstrygdeverket og skattekontorene, forteller IBM-sjefen.

Også store driftsaktører som EDB og ErgoGroup tester Linux som driftsplattform for sine kunder, røper han.

IBM, HP, Dell og andre selger servere med Linux i alle typer størrelser, men IBM har merket en økt etterspørsel etter Linux-servere etter man satte ned prisene. Selskapet selger en server med to PowerPC-prosessorer og en basismengde minne og lagringskapasitet for 25.000 kroner.

- Dette gir billigere ytelsen enn en to-prosessor Intel-server, påstår Johansen.

IBM tror Linux blir tatt i bruk som en erstatter for aldrende Unix-systemer, men påstår at Linux også erstatter mye Windows, blant annet når bedrifter skal konsolidere (slå sammen sine server-samlinger på færre maskiner).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.