BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forenkler programvareutviklingen radikalt

I et intervju med digi.no forteller Bernard Hodson, mannen bak Genetix Turing Machine, om bruksområder og prosjekter han ser for seg for systemet det nærmeste året.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. jan. 1998 - 14:41

digi.no skrev onsdag om Genetix Turing Machine, et slags operativsystem som baserer seg på en utstrakt gjenbruk av programvarekomponenter av Genetix kalt gener. Bernard Hodson (bildet), sjef for Genetix Software og professor ved Universitetet i Ottawa, er ildsjelen bak prosjektet.

- Genetix Turing Machine vil være den eneste programvaredelen som trengs for å utvikle og kjøre alle applikasjoner, begynner Hodson.

- Alle applikasjoner vil være fast lagret til enhver tid i et sett med programvaregener. Hvis du ønsker et regneark, vil det befinne seg der. Vil du spille av en videofilm, vil genene for å gjøre dette være inkludert i settet. Av den grunn vil det ikke lenger være noe behov for et operativsystem.

Hodson sier til digi.no at den trafikkpolitirollen som operativsystemet spiller blir eliminert. Dette gjør imidlertid ikke noe. Siden alle applikasjonene er residente, blir det ikke noe trafikk å kontrollere.

- Mange at de andre egenskapene og tjenestene til et operativsystem, for eksempel kopiering, backup og lignende, vil bli tilgjengelige som programvaregener. Vi forventer å eliminere behovet for Windows og Unix, og alle andre operativsystemer, sier han.

I forbindelse med vanlige operativsystemer er det vanligvis muligheter for å kjøre en rekke programmeringsspråk ved hjelp av kompilering.

- Dette er også eliminert siden ingen slike språk er nødvendige. Ingen kompilering blir noen sinne gjort, og ingen maskinkode blir noensinne generert. Prosessoren til den virtuelle Genetix-maskinen, som opptar noe over 1700 bytes, er den eneste koden du noen sinne vil behøve og den vil være transparent for brukeren.

Et vanlig kjennetegn for dagens operativsystem er behovet for drivere til de forskjellige maskinvarekomponentene.

- Dette gjelder desverre også vårt system, i hvert fall foreløpig, sier Hodson.

- For øyeblikket holder vi på å innlemme fem BIOS-funksjoner i Genetix-prosessoren. Da vil systemet bli frittstående uten behov for et operativsystem. Vi holder samtidig på med å utvikle drivere til systemet. Som et eksempel kan jeg nevne en driver for sending av data gjennom en optisk fiber som opererer med en hastighet på 1 gigabit per sekund.

Hodson synes likevel det er tåpelig at hvert system inneholder drivere for alle de forskjellige typene maskinvare som finnes.

- Dette er virkelig sløsing med ressurser. Vi ser for oss videre støtte til Genetix-paradigmen kan føre til at alle driverne kan ligge resident i maskinvaren ved at et standard grensesnitt kan etableres. Da vil dette bli virkelig plug and play, sier han.

Foreløpig er det ikke tilgjengelig noen kommersielle utgaver av systemet, men Hodson forteller at et demonstrasjonssystem for studenter og Internett skal utgis sent i mars.

- Virkelig kommersialisering vil først komme gjennom at vi vil tilby Genetix-prosessoren for bruk i integrerte systemer og smartkort. I disse tilfellene vil den spesialtilpassede utgaven en Genetix-prosessor lagres i mikrokontrolleren. Vi forventer kontrakter i området for sikkerhetskritiske systemer, for eksempel til kontroll av jetmotorer, fly og biler, og i forbindelse med sensorer som brukes til fysiologisk overvåking.

Hodson forteller at Genetix Software skal samarbeide med flere utviklere "ved et berømt universitet", uten å nevne hvilket. To av de ledende utviklerne skal være spesialister på atomkraftsikkerhet, men i denne omgang skal det utvikles et spesifikasjonsspråk for generelle sikkerhetskritiske applikasjoner. Genene vil bli innlemmet i dette språket.

Man kan spørre seg om alle denne interessen i sikkerhetskritiske applikasjoner. Hodson forklarer at mange selskaper ville gi mye for å ikke bare slippe å verifisere applikasjonene de utvikler, men også verifiseringen av kompilatorene som genererer applikasjonene. Å verifisere kompilatorene er tilnærmet en umulig oppgave og ekstremt kostbar. I forbindelse med Genetix-metoden er alle genene frie for lus før de plasseres i gendatabasen. Ved å utvikle et spesifikasjonsspråk som er "lesbart for vanlige ingeniører" og som inkorporerer genene, er ikke ingeniørene lenger avhengige av programvareingeniører for å verifisere deres systemer. Dette gjøres ofte gjennom outsourcing og medfører et stort tap i potensiell fortjeneste.

Hodson forteller at Genetix Software nå arbeider med flere andre bruksområder for Genetix-systemet.

- Vi jobber med å få finansiering for et kommersielt produkt for prosessering av video. Her er de fleste genene allerede blitt utviklet. Vi arbeider også å få finansiert utviklingen av to framtidige applikasjoner, den ene er som tidligere nevnt bruk av programvaregener for å koble sammen arbeidsstasjoner med fiberoptikk med en kapasitet på 1 Gb/s. Det andre er å bygge Genetix inn i en optisk krysstilkoblingssvitsj som opererer med en hastighet på 100 Gb/s. Denne skal inkluderes i et stjerneformet LAN som igjen skal kobles til et internasjonale ATM-nettverk, forteller Hodson.

- Det er også andre kommersielle muligheter, men disse vil det være uheldig å nevne, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Hodson ser på hele industrien, både innen program- og maskinvare, som potensielle markeder for sin teknologi. For å akselerere oppslutningen om teknologien, leter selskapet nå etter joint venture-partnere for utvikling innen spesifikke områder. Blant områdene han ser for seg, nevner han databaser, finansielle systemer og fjernstyrte sensorer.

Hodson regner med at de første produktene vil kunne leveres senere i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.