Førerkort for å handle aksjer?

Aktiespararna i Sverige foreslår online-test for personer som bare handler aksjer via Internett for å hindre store kurssvingninger i aksjemarkedet.

Aktiespararna i Sverige foreslår online-test for personer som bare handler aksjer via Internett for å hindre store kurssvingninger i aksjemarkedet.

Aktiespararna, tilsvarende organisasjon som Aksjespareforeningen i Norge, foreslår at det bør innføres et "førerkort" for private investorer som handler over Internett:

- Nettmeglerne har gjort at aksjeeiere får direkte tilgang til markedet. Mange tilfeller av kursmanipulasjon som har skjedd den siste tiden har kommet som en følge av lite kunnskap; gjerne folk som handler gjennom nettmeglere og som ikke kjenner til reglene, sier Lars Milberg i Aktiespararna til Dagens Industri.

Hans forslag er at alle som skal handle aksjer på Internett må passere en kunnskapstest for å få handle aksjer. Årsaken er at det fra tid til annen skjer unaturlige store kurssvingninger på grunn av "ville" rykter som er lite troverdige. Slike rykter spres særlig gjennom chatsider på Internett, og særlig mange uerfarne kaster seg på dette og presser aksjekursen oppover.

- Tidligere var privatpersoner som ville handle med aksjer "tvunget" til å snakke med en megler, noe som fungerte som et "filter" for kunden. På denne måten unngikk vi mange kjøp basert på håpløse rykter. I dag er dette filteret borte, sier Milberg.

- Problemet kan for eksempel løses med at de som handler via en nettmegler, må foreta en online-test, for eksempel et spørreskjema, innen de får begynne å handle, avslutter Milberg.

Aksjespareforeningen, som skal ivareta aksjonærenes interesser i Norge, er ikke begeistret for forslaget:

- Vi er tilhengere av bedre informasjon som kan gi investorene et bedre beslutningsgrunnlag. Vi er ikke tilhengere av flere krav for investorene. Å spare i aksjer skal være en spareform for alle og Internett er med på å gjøre dette mer tilgjenglig for folk flest, sier Knut Traaseth, administrerende direktør i Aksjespareforeningen, til digitoday.no.

- En generell kunnskapstest, for eksempel en online-test før du åpner konto, kan være bra, men det er viktig at dette ikke utelukker grupper fra aksjemarkedet. Aksjemarkedet skal være for alle. Derfor er det viktig at informasjonen fra selskapene som er notert på Børsen blir bedre og mer presis. Det er viktig at de kommenterer ryktene som er i markedet slik at det raskt slås fast om det er hold i ryktene eller ei. Et transparent marked skal sikre lik informasjon til alle. Lik informasjon gir riktigere aksjekurs, avslutter Traaseth.

Til toppen