RESULTATERFINANS

Foreslår en egen IT-styrke i EU

Sveriges "teleminister" Mona Sahlin foreslår å opprette en egen "aksjonsgruppe" i EU som skal fungere som et buffer mot mangelen på IT-kyndig arbeidskraft, og øke utvekslingen av arbeidskraft mellom medlemsstatene.

16. feb. 2001 - 19:49

Det var da EUs arbeidsmarkeds- og IKT-ministre møttes i Luleå fredag den svenske teleministeren foreslo opprettelsen av en egen europeisk elitegruppe etter modell fra Nederland.

- Der har man opprettet en "task force" med representanter fra IT- og utdanningssektoren. Blant mye annet har denne gruppen initiert nye IT-utdanningstilbud, eksempelvis innen økonomi og jus. Et annet eksempel er Portugal som har satt seg som mål å gi to millioner mennesker grunnleggende IT-kunnskap innen år 2006, sa Mona Sahlin.

Sahlins kollega i det svenske næringsdepartementet, Björn Rosengren, opplyste under EU-ministermøtet at Vest-Europa vil ha ytterligere 1,9 millioner IT-spesialister for lite i år 2003, skriver Dagens IT.

- Et av de største hindrene for videre vekst i IT-sektoren og andre næringer er mangelen på utdannet arbeidskraft, sa Rosengren, før han siterte tall fra en kommende EITO-rapport som konkluderer med at mangelen på IT-spesialister i Vest-Europa vil øke med 1,9 millioner til totalt 3,8 millioner innen utgangen av 2003.

I likhet med sin sosialdemokratiske regjeringskollega i Norge, "e-minister" Grete Knudsen, tar nå Rosengren til orde for økt IT-innvandring til Sverige:

- Jeg synes at man skal være åpen for arbeidskraftinnvandring. I Tyskland har de eksempelvis systemet med "green card" for visse eksperter. På sikt kan også vi lande der, sier Rosengren til Vision.

Les om Grete Knudsens import-planer:

Regjeringen vil importere IT-folk til høsten

Det betyr at Rosengren nok en gang har ombestemt seg. Nylig avviste den svenske næringsministeren "forslag om å åpne døren" med henvisning til de mange arbeidsledige i Sverige, skriver Vision.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.