UTVIKLING

Foreslår felles språk for NoSQL-databaser

Samarbeid mellom SQLite og CouchDB.

Operasjoner i spørrespråket UnQL.
Operasjoner i spørrespråket UnQL. Bilde: UnQL-spesifikasjonen
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. aug. 2011 - 14:45

NoSQL er en betegnelse som de siste årene har blitt brukt på databasesystemer som ikke er basert på relasjonsmodellen – altså med tabeller som er knyttet sammen med nøkler, som også oppbevares i tabellene.

NoSQL-systemene er bygget opp på flere ulike måter, for eksempel med utgangspunkt i dokumenter, slik som Lotus Notes, eller som en nøkkel/verdi-liste, slik som memcached.

Mens spørrespråket SQL og dialekter av dette kan benyttes for å gjøre oppslag i stort sett alle relasjonsdatabaser, finnes det ikke noe standardisert språk for definisjon og manipulering av data i NoSQL-databaser.

I slutten av forrige uke ble det kjent at Damien Katz, teknisk sjef for Couchbase og skaper av CouchDB, har samarbeidet med skaperen av SQLite, Richard Hipp, om å utvikle språket UnQL.

UnQL (Unstructured Query Language) uttales som «uncle» og beskrives som et åpent spørrespråk for JSON- og dokumentdatabaser, samt halvstrukturerte databaser. Det har en SQL-lignende syntaks, noe som skal gjøre det enkelt å ta i bruk for utviklere som er fortrolige med SQL.

Operasjoner i spørrespråket UnQL. <i>Bilde: UnQL-spesifikasjonen</i>
Operasjoner i spørrespråket UnQL. Bilde: UnQL-spesifikasjonen

Men i tillegg til det strukturerte tabellformatet fra relasjonsdatabasemodellen, tilbyr tilbyr UnQL nye egenskaper som åpner for valg og manipulering av komplekse dokumentstrukturer.

– Arbeidet vi har gjort med UnQL har vært veldig tilfredsstillende. UnQL stammer fra vår tro på at et felles spørrespråk er nødvendig for å øke bruken av NoSQL, på samme måten som at SQL bidro til veksten i markedet for relasjonsdatabaser, sier Katz i en pressemelding.

– Teknologi for relasjonsdatabaser, og spørrespråket SQL, har betjent oss godt i mer enn 40 år, men moderne applikasjoner krever langt mer fleksibilitet i databaselage enn tidligere. UnQL bygger på våre erfaringer med SQL og supplerer det språket med syntaks og konsepter som er egnet for de ikke-strukturerte, selvbeskrivende dataformatene til postmoderne applikasjoner, sier Hipp.

Allerede har Microsoft kunngjort at selskapet ønsker å samarbeide med UnQL-prosjektet og andre NoSQL-aktører om det videre arbeidet med NoSQL-løsninger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Både SQLite og Couchbase har forpliktet seg til å tilby programvare som støtter UnQL.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.