Foreslår grunnleggende endring i nye harddisker

Harddisk-organisasjonen IDEMA vil endre en sentral egenskap ved dagens harddisker. Målet er økt kapasitet.

Harddisk-organisasjonen IDEMA vil endre en sentral egenskap ved dagens harddisker. Målet er økt kapasitet.

IDEMA (International Disk Drive, Equipment, and Materials Association) annonserte torsdag et forslag om å øke sektorlengden i framtidige harddisker. De siste 30 årene har harddisker hatt en sektorstørrelse på 512 bytes. Forslaget går ut på å øke dette til 4096 bytes.

Ed Grochowski, administrerende direktør for IDEMA US, forteller i en pressemelding av man ved å øke sektorstørrelsen til 4 kB, vil oppnå høyere datatetthet og dermed økt lagringskapasitet samtidig som prisen per gigabyte går ned.

- Det å øke arealtettheten til nyere, magnetiske harddisker krever en mer robust feilkorreksjonskode (ECC), og denne kan benyttes mer effektiv med sektorlengder på 4096 bytes, sier Martin Hassner, Hitachi GSTs representant i IDEMA-komiteen.

IDEMA Long Data Block Committee, som står bak forslaget, ser for seg at de første harddiskene med den økte sektorlengden vil komme på markedet i 2007. Komiteen ber IT-industrien om å anerkjenne denne nye standarden og forberede seg på at den blir tilgjengelig.

I en overgangsperiode vil både maskin- og programvare støtte både dagen 512-bytes produkter og den nye, men det planlegges at de flere harddisker på sikt vil være formatert for 4 kilobytes sektorer.

Også Microsoft har bidratt til forslaget, og selskapet planlegger å inkludere støtte 4 kB-sektorer i Windows Vista.

Til toppen