Foreslår ny standard for skjermtilkobling

En gruppe elektronikkselskaper skal spesifisere et nytt grensesnitt mellom PC-er og skjermer og tv-er.

En gruppe elektronikkselskaper skal spesifisere et nytt grensesnitt mellom PC-er og skjermer og tv-er.

En gruppe bestående av elleve elektronikkselskaper, UDI SIG, foreslår en ny måte å koble sammen datamaskiner og forbrukerelektronikk med blant annet dataskjermer og tv-er. Spesifikasjonen kalles for Unified Display Interface (UDI). Målet er ifølge Wall Street Journal å erstatte dagens analoge VGA-grensesnitt, som de fleste skjermkort og skjermer støtter. Det antydes at grensesnittet vil være kompatibelt med dagens digitale DVI- og HDMI-grensesnitt.

President og administrerende direktør i Silicon Image, Steve Tirado, sier til Wall Street Journal at han tror at PC-er utstyrt med UDI-kontakt kan være så mye som to år unna.

I tillegg til Silicon Image, består UDI SIG (Special Interest Group) av Apple, Intel , LG Electronics, National Semiconductor, Samsung Electronics, Nvidia, THine Electronics , FCI, Foxconn og JAE Electronics. Også Microsoft planlegger å støtte UDI.

Til TG Daily sier Simon Ellis i Intel at UDI vil være det grafiske grensesnittet for de neste ti årene. Det vil tilby nok båndbredde til å støtte dagens og neste-generasjons HD-enheter.

- VGA er knapt tilstrekkelig for å støtte WQXGA-oppløsning (2560 x 1600) som støttes av Apples 30-tommers Cinama-skjerm. Vi krever mye mer ytelsen enn det VGA kan levere. Vi ser for oss 16 Gbit/s, sier Ellis, men det understrekes at dette er i den første generasjonen av spesifikasjonen.

I tillegg til høyere bildekvalitet, skal UDI ifølge TD Daily også inkludere muligheten for integrasjon av HDCP (High Definition Content Protection), som skal sikre innhold mot piratkopiering, ved at bildet først blir dekodet inne i skjermen.

Ifølge TD Daily søker UDI SIG nå flere medlemmer, samt tilbakemeldinger fra analytikere og bransjen forøvrig om versjon 0.8 av spesifikasjonen. Den ferdige spesifikasjonen kan ventes å bli klar i andre kvartal av 2006.

    Les også:

Spørsmålet er hvordan UDI forholder seg til en lignende spesifikasjon, DisplayPort, som vurderes som en VESA-standard. Bak denne spesifikasjonen står blant annet flere av selskapene som er medlemmer av UDI SIG. En presentasjon av DisplayPort finnes i dette dokumentet.

Til toppen