Forhandler om europeisk TV-kanal

Telenor Satellite Services og NRK forhandler nå et nytt TV-tilbud til ca 30.000 norske familier bosatt i Europa. Med en slik avtale vil NRK bli det første, norske TV-selskapet som sender spesialprogram til Europa via Telenors satellitter.

NRKs nye spesialkanal skal etter planen starte sendingene i begynnelsen av desember 1997, opplyser Telenor Satellite Services i en pressemelding.

Kanalen skal distribueres via Telenors satelittposisjon 1 grad vest, og kan tas inn over hele Europa via et samarbeid med distribusjonsselskapet NSB - Nordic Satellite Broadcasting.

NRKs nye kanal skal ha nordmenn i Europa som målgruppe. Kanalen har planlagt oppstart primo desember 1997, og skal inneholde en blanding av nyheter og arkivstoff fra både NRK1 og NRK2. NRK Aktivum har ansvaret for utviklingen av betal-TV-tjenester i NRK.

Finske YLE startet sine prøvesendinger på samme satellitt 15. juli i år og tilbyr nå distribusjon av finsk TV og radio til ca 30.000 finske husstander i Europa. I tillegg til Finland, arbeider Telenor med å etablere samarbeid med flere av de nordiske landene.

TV-sendingene vil bli overført digitalt og være kryptert. Det betyr at man må ha et Telenor Conax-kort for å koble seg på sendingene via en dekoder. Kortet vil ha en tilknytningsavgift og en årlig abonnementsavgift. Telenor Satellite Services har inngått en distribusjonsavtale med NSB - Nordic Satellite Broadcasting om salg av disse kortene. Kontoret for administrasjon av dette salget åpner i Brüssel i dag.

Telenor Satellite Services AS er en av Europas tre største distributører av TV-kanaler via satellitt, og er ledende i det Skandinaviske markedet. Telenor eier og opererer kringkastingssatellittene Thor I og Thor II i tillegg til langtidsleie av Intelsat 707 og TV-SAT, alle lokalisert til 1 grad vest. Over 30 analoge og cirka 70 digitale TV-kanaler distribueres fra denne posisjonen til de nordiske land samt sentral- og øst-Europa.

Til toppen