AVTALER & KONTRAKTER

Forhandler om gigantkontrakt på overtid

EDBs gigantkontrakt med HP eller IBM er forsinket, men kommer, lover EDB-sjef Endre Rangnes.

EDB og ledelsen i HP eller IBM forhandler nå på overtid om det som for tiden er hvertfall Nord-Europas største IT-kontrakt.

EDB lovet tidligere at beslutningen skulle offentliggjøres 1. september, men enda har det ikke kommet noen beslutning.

EDB har forhandlet med IBM og HP om ikke bare innkjøpe av nye IT-systemer for å håndtere hele IT-driften de har overtar for Telenor. EDB har tidligere varslet at selskapet samtidig skal rydde opp i sine egen IT-park for å løfte effektiviteten.

Også Sun, Dell og Fujitsu-Siemens var med i kappløpet, men ble sortert ut før sommeren.

Til sammen sitter Telenor og EDB med utrolige 7800 serverbokser de skal forsøke å samle.

Dette samles i EDBs to datasentraler i form av et langt færre antall store servere, noe som skaper en meget omfattende kontrakt.

I utgangspunktet var kontrakten et rent innkjøp, men Ragnes fortalte før sommerferien at at han bruker kjempeinnkjøpet til å forsøke å skaffe seg en gunstig partneravtale som kan løfte salget. Dette setter IBM og HP i en vrien klemme, for de er direkte konkurrenter til EDB.

EDB-sjef Endra Rangnes benekter at det ligger noen dramatikk i forsinkelsene eller at det her dukket opp nye elementer eller problemer.

- Forhandligene er komplekse og det arbeides nå dag og natt. I tillegg til selve teknologien sluttforhandler vi nå partnermulighetene - hvordan vi konkrete skal øke vårt salg i et samarbeid med vinneren, forteller Rangnes til digi.no.

Rangnes forteller at det er mulig at kontrakten blir offentliggjort i morgen, men at det også kan drøye til over helgen.

EDB-sjefen opplyser at Telenor orginalt har planlagt at vinneren av kontrakten vil få et totalansvar for leveranse av teknologi. IBM eller HP ville i såfall få ansvaret for innkjøp og forhandlinger med alle andre teknologileverandører, for eksempel Cisco, Oracle og Microsoft.

- Om vi inngår en enterprise-kontrakt gjenstår å se, men det er hva som originalt ble planlagt, forteller Rangnes til digi.no.

Det er derfor klart at vinneren blir det selskaper som tilbyr EDB størst muligheter for nysalg, særlig i Sverige og Danmark. Men på mange områder er både IBM og HP direkte konkurrenter av EDB, noe som gjør dette vanskelig.

En kilde i bransjen forteller til digi.no at IBM ser på kontrakten som ny, mens HP egentlig skal forsvare en kunde de allerede er store på. For mesteparten av småserverne EDB overtok fra Telenor bærer en Compaq eller HP-logo. EDB har en del stormaskiner fra IBM, men disse brukes primært til bankdrift og er eksludert fra konsolideringen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.