Forhandler raidet av BSA

Bøtelagt 65 000 kroner for å ha solgt ulovlig kopiert programvare.

Forhandler raidet av BSA

Bøtelagt 65 000 kroner for å ha solgt ulovlig kopiert programvare.

Programvarebransjens piratjeger Business Software Alliance (BSA) har tatt en dataforhandler på Østlandet for formidling av piratkopiert programvare.

Boten for forholdet blir på 65 000 kroner.

- Denne dataforhandleren har lagt inn ulovlige kopier av Microsofts Office som del av en pakke de solgte sammen med PC-er. Hensikten med dette er normalt å tilby PC-pakker rimeligere og resultatet kan ofte bli at man presser andre lokale konkurrenter som leverer lovlig programvare ut av markedet, sier leder Thor B. Mosaker i BSA til digi.no.

De som lurer kundene sine på denne måten risikerer saftige bøter. Mosaker forteller om flere saker der norske forhandlere har blitt tvunget til å betale opptil 350 000 i erstatning.

Det kommer løpende inn tips fra folk som mistenker at de har fått installert piratkopierte programmer i sine nykjøpte maskiner, men BSA tror det er langt flere som ikke aner at de blir lurt.

Undersøkelser som BSA viser til oppgir at 29 prosent av all programvare i Norge er piratkopiert.

Thor B. Mosaker i BSA Norge ønsker seg flere tips om pirat-forhandlere.
Thor B. Mosaker i BSA Norge ønsker seg flere tips om pirat-forhandlere.

- Vi har flere saker på gang, men tror nok vi kunne gjort veldig mye mer hvis folk hadde vært mer oppmerksomme på at de faktisk har fått ulovlig programvare når de har kjøpt ny PC eller hatt den på reparasjon. Dessverre er det mange som ikke har tilstrekkelig kunnskap til å avdekke at det er snakk om ulovlige programvareversjoner.

- Hva bør brukere som er usikre på dette gjøre?

- Da er det bare å ta kontakt med meg eller Microsoft, så får de veiledning om hvordan de bør gå frem.

Mosaker vil ikke på spørsmål fra digi.no kommentere hvor mange som blir tatt hvert år, eller hvor mye penger de tar inn i erstatningssummer.

- Det vil jeg ikke kommentere, men vi ønsker oss i hvert fall flere tips fra publikum.

- Hva avgjør størrelsen på bøtene?

- Det er omfanget av salget. Vi foretar et raid – det vil si en sivil bevissikring, der vi normalt tar beslag i regnskapet. Dette gjør vi sammen med namsmannen og etter kjennelse fra tingretten.

Det er ifølge BSA ikke tradisjon for å avsløre navn på piratforhandlere i Norge, selv om bransjeorganisasjonen gjør det i enkelte andre land.

    Les også:

Til toppen