BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Forhandlingene har brutt sammen

IBM og Lenovo blir ikke enige.

IBM har tapt terreng innen x86-servere (bildet) til Dell og HP. Selskapet prøver å selge virksomheten til Lenovo, men skal ikke ha blitt enige om pris.
IBM har tapt terreng innen x86-servere (bildet) til Dell og HP. Selskapet prøver å selge virksomheten til Lenovo, men skal ikke ha blitt enige om pris. Bilde: IBM
3. mai 2013 - 08:20

Forrige uke ble det kjent at IBM forsøker å selge sin virksomhet innen x86-servere. De skal den siste tiden ha forhandlet med Lenovo, som også kjøpte IBMs pc-virksomhet i 2005, men ifølge Wall Street Journal har forhandlingene brutt sammen.

Ifølge avisens kilder skal partene ha stått langt fra hverandre når det kommer til pris. Lenovo har verdsatt server-divisjonen til under 2,5 milliarder dollar, noe som er lavere enn det IBM forlanger.

Taper terreng

IBM offentliggjør ikke omsetningstall for x86-servere, men meglerhuset Morgan Stanley beregner at denne divisjonen i fjor genererte inntekter for 4,9 milliarder dollar. Totalt omsetter IBMs server-divisjon for 15,4 milliarder dollar.

At IBM prøver å selge seg ut av markedet for x86-servere er ikke så overraskende. De har tapt terreng til Dell og HP i et marked som preges av høyere volumer og ditto lavere marginer.

Forhandlingstaktikk

Om Lenovo har stengt døren for et oppkjøp er imidlertid ikke helt sikkert. En av kildene til Wall Street Journal sier til avisen at dette kan være forhandlingstaktikk fra Lenovo for å få IBM til å jekke ned prisen.

Lenovo, med  toppsjef Yang Yuanqin i spissen, skal ha brutt forhandlingene med IBM om selskapets x86-servere. <i>Bilde: Nelson Ching/Bloomberg via Getty Images/All Over Press</i>
Lenovo, med toppsjef Yang Yuanqin i spissen, skal ha brutt forhandlingene med IBM om selskapets x86-servere. Bilde: Nelson Ching/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Dersom Lenovo ender opp med x86-serverne til IBM vil de kunne bli en hard konkurrent til Dell og HP innen dette segmentet. Selskapet har tatt betydelige biter av markedet for pc-er, mye takket være sin sterke tilstedeværelse i det sterkt voksende kinesiske markedet.

Sikkerhetspolitikk

Men skulle Lenovo bli enige med IBM er det en utfordring til: Godkjennelse fra amerikanske myndigheter. Da de kjøpte IBMs pc-divisjon gikk oppkjøpet til Kongressen før man fikk endelig godkjennelse. Siden den gang har amerikanske folkevalgte blitt mer skeptiske til at kinesiske selskaper har hånd om amerikansk teknologi.

Blant annet har kinesiske Huawei nå gitt opp å konkurrere i det amerikanske markedet, som følge av sikkerhetspolitisk frykt. Prosessen rundt Huawei vil nok ikke gjøre kinesiske aktører mer villige til å kjøpe amerikanske selskaper.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.