BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forhandlinger for å slippe Sklyarov fri

Forsvareren til Dmitry Sklyarov, den russiske programmereren som FBI vil ha dømt etter den kontroversielle loven DMCA, forhandler med myndighetene om en mulig frigivelse.

23. aug. 2001 - 10:04
Dmitry SklyarovDef ConAdobeElcomSoft Ltd

Sklyarov er foreløpig siktet, men ikke tiltalt. Tiltale skulle eventuelt tas ut på et rettsmøte seinere i dag, torsdag. Hans advokat Joseph Burton - en tidligere offentlig anklager - sa onsdag kveld norsk tid til Reuters og Associated Press at det pågår forhandlinger med sikte på å løse saken før det tas ut tiltale. Han sier begge partene vil be dommeren utsette tiltalebeslutningen til 30. august.

Burton ønsker primært at tiltalen frafalles i sin helhet, men vil ikke utelukke en eller annen form for avtale - "plea bargain" - der Sklyarov gjør visse innrømmelser.

Sklyarovs sak har fått stor oppmerksomhet internasjonalt, og personvern- og ytringsfrihetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) har gjort ham til fanebærer. I en erklæring på EFFs nettsted sier Sklyarov seg svært takknemlig for all støtten han har mottatt.

I forrige uke sa den nederlandske kryptografen Niels Ferguson at han har avdekket et alvorlig hull i Intel Corporations system for kopibeskyttelse av digital video, kjent som HDCP eller High-bandwidth Digital Content Protection. Dersom han offentliggjør det han har oppdaget, for eksempel for å diskutere det med Intel eller forskerkollegaer, risikerer han å arresteres neste gang han drar til USA, noe han i embets medfør gjør ganske ofte. Ferguson betrakter derfor USAs håndtering av DMCA som en alvorlig trussel mot ytringsfriheten og mot teknologiske framskritt.

I en kommentar om DMCA og Sklyarov-saken skriver ukemagasinet Newsweek ganske treffende: "Bevismaterialet tyder på at kommersielle interesser har lykkes i å presse kongressen til å innstille ytringsfriheten og lovlig bruk [av programvare], mens anklagemyndighetene har advart oss at vi må passe oss for hva vi nedfeller i programkode, hva vi skriver og hva vi lenker til [på web]." Kommentaren munner ut i et en erkjennelse stadig flere amerikanere ser ut til å dele: Her er det gjort en feil.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra