JUSS OG SAMFUNN

Forhatt nettportal får avløsning

Politiet innfører primitiv selvbetjening i ny nettløsning.

18. aug. 2009 - 10:20

Politiet lanserer mandag 31. august en flunkende ny nettportal. Samtidig skrotes den eksisterende løsningen, som i årevis har vært utskjelt som en av landets verste.

    Les også:

Det loves en mer moderne løsning med bedre funksjonalitet og brukervennlighet enn i dag.

Politiet skal også innfri et gammelt løfte: Det blir mulig å levere inn enkle politianmeldelser via nett, uten å møte opp fysisk på stasjonen.

- Samtidig får vi langt større muligheter til å videreutvikle løsningen enn tidligere. Den gamle nettløsningen hadde ikke engang mulighet til å måle besøkstrafikk, sier sjef for prosjektstaben Knut Kværner i Politidirektoratet til digi.no.

Den nye webtjenesten er utviklet av Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) med ulike partnere. Søk skal etter det digi.no tidligere har fått oppgitt være en sentral komponent i det nye rammeverket, som baserer seg på ESP-søkeplattformen fra Fast og Documentum som publiseringsløsning.

Primitiv funksjon

Rammeverket og teknologien som brukes i løsningen er moderne, men det er ikke den nye funksjonen for politianmeldelser over nett.

Den er nemlig ikke tilknyttet politiets fagsystemer, slik man kanskje skulle tro. I stedet genereres det en e-post hver gang publikum fyller ut et webskjema.

- Hvorfor det?

- Systemene vi har på baksiden er ikke moderne nok til å håndtere innsendte skjema automatisk. Vi gjør som de gjør i Danmark, der skjema sendes inn til en e-postkonto som politiet sjekker, forklarer Kværner.

Politiet håper flere vil velge å anmelde lovbrudd når de åpner for at dette kan gjøres over nettet, men hvilke typer lovbrudd som kan anmeldes er foreløpig begrenset til kun å gjelde simple tyverier og skadeverk.

Det arbeides også med andre publikumstjenester, som blant annet muligheten til å bestille time for å få pass, slik at man slipper å stå i kø på stasjonen. Senere skal det ifølge Kværner også bli mulig å søke om blant annet politiattest og våpentillatelse via den nye nettportalen.

Kriseweb

En annen nyvinning som står for tur er en såkalt kriseweb. Dette er en informasjonstjeneste som vil kunne tre i kraft ved ulykker og lignende der publikum, pårørende og media har behov for ekstra informasjon.

- Dette blir en tjeneste der informasjon skal holdes oppdatert hele veien. Denne biten blir klar i neste versjon, som kommer i løpet av september eller oktober, sier Knut Kværner.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.