BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forlater Java-komité i protest

Apache marsjerer ut sammen med ytterligere to representanter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. des. 2010 - 11:26

To av de tre aktørene som nylig stemte nei til spesifikasjonene for Java SE 7 og 8, har nå trukket seg fra styret for Java Community Process (JCP). Google, Apache Software Foundation og den uavhengige representanten Tim Peierls stemte imot forslagene i protest mot Oracles håndheving av lisenser, noe som hindrer at Apache kan demonstrere at stiftelsens Harmony-prosjekt er kompatibel med Java SE-spesifikasjonen.

I går kunngjorde både Apache og og Peierls at de trekker seg fra styret. De har også fått følge av det individuelle medlemmet Doug Lea.

Apache har vært medlem i ti år og har vært blant de virkelig store bidragsyterne til Java-økosystemet. Stiftelsen står bak Java-orienterte løsninger som Apache Tomcat, Ant, Xerces, Geronimo og Velocity.

I et blogginnlegg forklarer stiftelsen hvorfor den nå forlater JCP Executive Committee.

Apache konkluderer med at JCP ikke er en åpen spesifikasjonsprosess, at Java-spesifikasjonen er proprietær teknologi som må lisensieres direkte fra spesifikasjonslederen med under de betingelser denne lederen måtte velge. Stiftelsen mener at de kommersielle hensynene til én enkelt enhet, Oracle, også i framtiden i stor grad vil påvirke den transparente ledelsen av økosystemet, noe som gjør det umulig å distribuere uavhengige implementeringer av JSR-er (Java Specification Request) under åpen kildekode-lisenser.

Apache mener at JCP-styret dessuten har vist seg å være uvillige eller ute av stand til å hevde den makten den har i form av sin rolle i styringen av JCP.

Peierls begrunner sin avgang blant annet med at han etter omtrent et års medlemskap har gitt opp at JCP-styret noensinne skal gjøre noe av betydning.

Han tror at de aller fleste av Ja-stemmen i de nevnte avstemningene skyldes kontraksmessige forpliktelser og ikke sterke prinsipper. Flere av medlemmene stemte ja, men uttrykte samtidig skuffelse over Oracles lisenshåndtering.

– Det er ikke det at jeg er sjokkert, sjokkert over at stemmer kan kjøpes. Men det har endelig gjort det klart for meg at min stemme var verdiløs, skriver Peirels, som har sett på seg selv som en representant for de mange tusen Java-utviklerne som ikke jobber for et stort selskap med egen Oracle-kontrakt.

Lea skriver i en melding til komitémedlemmene at han ikke lenger tror at JCP er noen troverdig spesifikasjons- og standardiseringsorganisasjon, og at det ikke lenger finnes noe fornuftig rolle for en talsmann for det akademiske og forskningsrelaterte fellesskapet i JCP-styret.

Adam Messinger, Oracles utviklingssjef, ber i en uttalelse Apache om å revurdere beslutningen, men kommenterer ikke de forholdene som har ført til at Apache, Peierls og Lea nå har trukket seg.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.