JUSS OG SAMFUNN

Forlenget frist for «tidenes bokavtale»

Dommeren gir Google og rettighetshaverne noen dager til for å bli enige.

10. nov. 2009 - 10:21

Google og organisasjonene Authors Guild og Association of American Publishers skulle i går ha lagt fram en reforhandlet avtale om opphavsrettslige og andre vilkår for Googles store prosjekt der alle verdens bøker skal skannes og gjøres tilgjengelig digitalt.

Den opprinnelige avtalen ble inngått i oktober i fjor og møtte kraftig kritikk fra mange hold. Etter amerikansk lov må slike avtaler godkjennes av en domstol før de kan settes ut i live. I september mottok dommeren et 32-siders skriv (pdf) fra USAs justisdepartement, der han ble anbefalt å avvise forliket i sin nåværende form, og oppfordre partene til å reforhandle den. Dommeren tok anbefalingen tilfølge, og ga partene frist til 9. november med å legge fram en ny avtale.

Fredag ba partene om at fristen måtte forlenges. I går innvilget dommeren utsettelse til fredag 13. november.

USAs justisdepartement, i likhet med Marybeth Peters, sjefen for US Copyright Office, oppfattet det opprinnelige forliket til å være i strid med lover om opphavsrett og antitrust, samt med regelverket for forlik i felles søksmål.

Flere amerikanske IT-selskaper, personvernorganisasjoner og forbrukerorganisasjoner, samt regjeringene i Frankrike og Tyskland, har levert skriftlige innsigelser mot forliket til dommer Denny Chin.

Chin ventes å holde en høring rundt årsskiftet før han tar standpunkt til den reviderte avtalen.

I sin felles henvendelse til dommeren, sa partene at har hatt løpende samtaler med USAs justisdepartement, seinest fredag 6. november.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.