Forlenget konsesjon for DAB-radio i Sverige

Det skulle være slutt med DAB-radio i Sverige fra nyttår. Nå er konsesjonen forlenget.

Den svenske regjeringen har gitt Sveriges Radio (SR) konsesjon for tre nye år med digitale sendinger. Dermed opprettholder SR sine kanaler og sendinger i DAB-nettet, heter det i en e-post til digi.no fra det norske Digitalradioutvalget.

– Regjeringen har gjort en klok beslutning, sier fungerende radiodirektør Kerstin Brunnberg i Sveriges Radio.

Torsdag 21. desember vedtok regjeringen å forlenge allmennkringkasterens konsesjon for digitale sendinger med tre nye år. Både Sveriges Radio og landets DAB-lyttere har levd i uvisse. Den inneværende konsesjonen gjelder ut 2006, og det fantes ingen garanti for fornyet konsesjon.

– Vi visste ikke om vi skulle få ny konsesjon. Regjeringens beslutning betyr at vi kan fortsette å sende i DAB-nettet, sier Brunnberg. Det betyr samtidig at alle svensker som har skaffet seg DAB digitalradio fortsatt får glede av kanalmangfoldet fra Sveriges Radio. Allmennkringkasteren har per i dag seks kanaler som kun sendes i DAB-nettet og som nettradio. Radioen trenger muligheten for etersendt digital distribusjon. Og den kommersielle delen av bransjen deler vårt syn på DAB, fastslår Brunnberg.

Radiosjef Øyvind Vasaasen i NRK er glad for det svenske regjeringsvedtaket:

– Det er godt nytt for alle radiolytterne i Sverige som fortsatt kan ta inn de digitale kanalene fra Sveriges Radio. Den nye konsesjonen gir et godt grunnlag for et samarbeid om digital radioutvikling. Den nye digitalkonsesjonen i Sverige viser at våre beslutninger om DAB i Norge ikke er så gale som enkelte vil ha det til. I dag finnes det ingen gode erstatninger for DAB, sier Vassaasen, som tror FM-radioens dager i Europa er talte.

Neste år kommer flere DAB-kanaler i Norge.

    Les også:

Til toppen