Forlik sikrer iPods menysystem

Apple og Creative inngikk forlik i sin patentstrid om iPods menysystem.

Apple og Creative inngikk forlik i sin patentstrid om iPods menysystem.

I mai i år gjorde Creative Labs alvor av sine trusler om å saksøke Apple for påstått brudd på et patent for menysystem i små, digitale musikkspillere. Apple gikk til motsøksmål, og etter hvert ble det til sammen fem søksmål i saken.

    Les også:

Creative søkte om å få innvilget patent på menysystem for små musikkspillere 5. januar 2001. Det ble innvilget 9. august i fjor, som US Patent No. 6,928,433. Apple søkte seint i 2002 for å patentere et tilsvarende menysystem for sin iPod, men denne søknaden ble avslått.

I går meldte partene at de har inngått et forlik i saken. Apple anerkjenner Creatives patent, og betaler 100 millioner dollar for en lisens. Siden Apples anerkjennelse innebærer at Creative vil kunne hente lisensinntekter fra andre selskaper – for eksempel Microsoft dersom menysystemet på deres varslede spiller «Zune» likner for mye på konkurrentenes – inneholder forliket også et avsnitt om at Apple vil kunne få tilbakebetalt et uspesifisert beløp dersom så skulle skje.

Forliket gir for øvrig Creative status som autorisert forhandler av tilleggsutstyr til iPod. Det innebærer at selskapet får anledning til å klebe «Made for iPod»-logoen til blant annet høyttalere og hodetelefoner.

Analytikere peker på at 100 millioner dollar er langt mindre enn det Apple ville måttet punge ut med dersom de tapte søksmålene mot Creative. Per juli hadde Apple likvide reserver på hele åtte milliarder dollar.

Til toppen