BEDRIFTSTEKNOLOGI

Formo: - Venter til rammebetingelsene er lagt

Telia har orientert Samferdselsdepartementet om at selskapet ikke vil være en mobiloperatør i markedet i september neste år, slik konsesjonsvilkårene krever. Selskapet avvikler nå sitt mobilprosjekt til rammevilkårene i det norske mobilmarkedet er avklart.

Frode Eriksen
15. okt. 1998 - 12:46

- Vi ønsker fortsatt å bli den tredje mobiloperatøren i Norge, men usikkerheten rundt rammebetingelsene skaper så stor usikkerhet for oss at vi utsetter beslutningen om utbygging av det tredje mobilnettet i Norge, sier administrerende direktør i Telia Norge, Bjørn Formo.

Telia mener de regulatoriske betingelsene er endret etter at Post- og teletilsynet (PT) påla Telenor Mobil å gi Sense Communications adgang til deres nett, og selskapet utsetter nå videreføringen av mobilsatsingen i Norge inntil det foreligger et endelig vedtak om Sense Communications' adgang til Telenors mobilnett.

Formo sier til digi.no at Telias opprinnelige planer, som omfattet en total investeringsramme oppunder to milliarder kroner og utbygging av egen infrastruktur i 20 byer, vil måtte revurderes når rammebetingelsene ligger på plass.

Revurderes må også selskapets muligheter i det høy-penetrerte norske mobilmarkedet, for i likhet med Telenors planlagte mobilsatsing i Sverige, blir prosjektet bare dyrere og dyrere for hver dag som går. Den norske mobilpenetrasjonen ligger for tiden på 42 prosent og Telia har hatt som målsetting å kapre 12-15 prosent av det norske mobilmarkedet, forutsatt at de er i markedet i september neste år.

- Det blir vi ikke, konstaterer Formo, som antyder at selskapet vil måtte trenge vel et år på kunne åpne et mobilnett basert på GSM 1800-standarden i de fire største byene i Norge.

Han tror saksbehandlingstiden i denne saken kan ta opptil seks måneder, noe som kan gi Telia byggestart neste vår, med lansering i markedet tidligst våren 2000.

Usikkerheten fører til at mellom 40 og 50 personer i Telia Norges mobilprosjekt nå flytter hjem til Sverige, eller til andre land der Telia er i gang med mobiloperasjoner, slik at Telia Norge vil sitte igjen med en organisasjon på rundt 300 ansatte.

- Har dere vurdert hva som er "the point of no return" i forhold til utviklingen i mobilmarkedet og mulighetene dere har som tredje operatør?

- Denne vurderingen har vi ikke gjort ennå.

Formo sier at en viktig problemstilling er at Telia ikke har vært sett på som part i saken før nå, noe som har ført til at selskapet først de siste ukene har fått noe innsyn i saken, og adgang til å sende inn en klage på Post- og teletilsynets vedtak om å gi Sense adgang til Telenor Mobils nett.

- Klagefristen på PT vedtak er mandag, og Telia vil sende sin klage da, sier Formo.

Han sier at en først vil få virksom konkurranse på det norske mobilmarkedet med tre aktører, noe som også hadde åpnet for å tilby nye løsninger i markedet, på linje med de som Sense nå krever av Telenor.

Formo sier at det er myndighetene selv som har skapt situasjonen ved å skape usikkerhet rundt rammebetingelsene til mobiloperatørene.

- En viktig del av Telias norgessatsing er å tilby mobil-løsninger, men det er ennå usikkert om dette skjer gjennom vårt eget eller andre operatørers mobilnett, sier Formo.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.