Fornebu som IT-park - tja?

Generalsekretær i Kontor og Datateknisk Landsforening, Per Morten Hoff, svarer her på digi-synspunktene tilkjennegitt i "Rett fra Levra" i helgen. Hoff er ikke ubetinget enig, verken med Pål Leveraas eller Finansavisen.

Generalsekretær i Kontor og Datateknisk Landsforening, Per Morten Hoff, svarer her på digi-synspunktene tilkjennegitt i "Rett fra Levra" i helgen. Hoff er ikke ubetinget enig, verken med Pål Leveraas eller Finansavisen.

Meget interessante og gode vurderinger om Fornebu som IT-park i Rett fra Levra. Innlegget er preget av innsikt og ikke minst nyanser som tidligere ikke har vært fremme i debatten. Det som er viktig i din artikkel Pål, er den differensiering du gjør mellom handelsbedrifter og "industribedrifter" innen IT-sektoren. Jeg vet ikke om jeg er helt enig med deg i at Merkantildata er en ren handelsbedrift, for det ligger jo svært mye kunnskap i mange avdelinger i Merkantildata, ikke minst på applikasjonssiden, men jeg skjønner hvor du vil. Den oppdelingen du gjør her er meget interessant, og jeg vet ikke engang om Fred Olsen har tenkt så langt.

Ideen med kunnskapsclustere innen IT-industrien er god, men vi må være klar over at sentralisering er på vei ut i forhold til desentralisering. I dag snakker IT-bransjen om nettverk og ikke nødvendigvis naboer. Derfor er jeg personlig litt ambivalent til IT-Fornebu. Rent personlig ville jeg hatt parkanlegg og kanaler og noe småhusbebyggelse på Fornebu, men det er ikke tema her og nå. Den tabben som Norsk investorforum etter min mening har gjort, har vært at de ikke har rådført seg med IT-bransjen.

Det må bære galt av sted når skipsredere plutselig begynner å uttale seg på IT-bransjens vegne, og skal representere helt andre interesser enn hva de virkelig gjør. Fred Olsen vil ha kloa i Fornebu til en billig penge, og han bruker IT som en brekkstang til dette. Bendik og Grete har gått fem på og tror at det vil bli IT-bransjens undergang om ikke Fred & Co får Fornebu for en billig penge, slik at IT-visjonen kan realiseres. For meg er det det samme om et nasjonalt IT-senter ligger på Snarøya, Skarpsno, Skullerud eller Steinkjer. Innholdet i et slikt IT-senter bør være utdanning, forskning og utviklingsbedrifter.

Fred Olsen skal imidlertid ha stor honnør for at han har visjoner og at han har bidratt til å sette IT-spørsmål på den politiske dagsorden. Her trenger bransjen alle gode krefter.Det er imidlertid typisk norsk at vi alltid får en lokaliseringsdebatt. Det viktigste her på berget er ikke om vi skal ha en ny opera, men hvor den skal ligge. Det samme var det med TV 2, om vi trengte en kommersiell kanal ble lite diskutert i forhold til hvor den skulle ligge og nøyaktig det samme ser vi IT-saken.

Vi er alle enig i at Norge må satse sterkere på IT gjennom forskning, utdanning og utvikling. Hvordan vi skal gjøre dette er viktigere enn hvor et eventuelt IT-senter skal ligge. Er clustertankegangen den riktige i en tid hvor IT-bransjen snakker om geografisk uavhengighet og mobile arbeidsplasser?

Et nasjonalt høyhastighetsnett ville etter min mening være av større betydning enn en samlokalisering på Fornebu, så kan vi heller satse på små clustere ute i distrikts-Norge. I Sverige flytter nå mange IT-bedrifter ut fra Stockholm og til distriktene. Altså en stikk motsatt strategi av en samlokalisering på Fornebu. Falun og Arvidsjaur er to kommuner i Sverige som har tiltrukket seg IT-bedrifter takket være en langsiktig strategi. I Norge er det bedre å gi bonden noen hundretusen kroner til å rosemale låven, og kalle det bygdeutvikling.

Min personlige anbefaling blir derfor å legge skoler, forskning og til et felles IT-senter, men ikke nødvendigvis på Fornebu. Der vil jeg ha en stor park som jeg kan løpe i og kanaler hvor jeg kan padle min kajakk. For å sitere Charlie Brown: "No problem is so big or complicated that it can't be run away from".

Per Morten Hoff

(Per Morten Hoff er generalsekretær i Kontor- og Datateknisk Landsforening, men understreker at utsagnene i dette innlegget står for hans personlige mening.)

Til toppen