Fornøyd med masse-oppkjøp av IT-selskaper

Thomas Falck i Four Seasons har studert de 30 IT-selskaper han overtok - og er svært fornøyd.

Thomas Falck i Four Seasons har studert de 30 IT-selskaper han overtok - og er svært fornøyd.

I fjor kjøpte Four Seasons Venture (FSV) statlige SND Invest for 547 millioner kroner på vegne av investorer. Kjøpet omfattet hele 115 selskaper, deriblant mer enn 30 IT-selskaper. (Se tidligere saker i boksen til høyre)

digi.no kan i dag presentere listen over disse IT-selskapene (se oversikt lenger nede).

Den mest lovende kandidaten i porteføljen er norske Chipcon, som har opplevd en eventyrlig vekst siden oppstarten i 1996. Selskapet har vokst fra null til en omsetning på 107 millioner kroner i løpet av få år, og har overgått alle forventninger, ifølge partner Thomas Falck (bildet) i Four Seasons Venture.

- Chipcon er en skikkelig stjernekandidat. I fjor fikk selskapet en vekst på 95 prosent. Chipcon går med solid overskudd, og har en kontantbeholdning på 50 millioner kroner, sier Falck til digi.no.

I tillegg trekker han frem selskaper som Scali, Spring Consulting og Banqsoft som lovende selskaper i den tidligere SND-porteføljen.

Chipcon har utviklet en brikke som har vakt stor internasjonal oppmerksomhet. Brikken støttes av Zigbee, som er en standard for trådløs kommunikasjon som støttes av selskaper som Motorola, Philips og Atmel. Chipcons brikker brukes til å styre lys, varme, energi, TV og spillsystemer (Playstation), alarmsikkerhet, leketøy, strømavlesing og bil.

Four Seasons Venture kjøpte før jul i fjor statlige SND Invest som omfatter 115 selskaper. Blant disse finnes i overkant av 30 IT-selskaper. Det var flere aktører i markedet som ventet en massiv slakting av verdiløse IT-selskaper når FSV overtok porteføljen, men sannsynligheten for at det vil skje er liten, ifølge Thomas Falck.

- Det er ikke alle IT-selskapene vi overtok som er like spennende, men jeg er positivt overrasket over kvaliteten på selskapene. Flere av dem har unik nisjeteknologi og leverer en grei omsetning og vekst, sier han.

    Les også:

Four Seasons Venture (FSV) har eierandeler i IT-selskapene som varierer mellom noen få prosent og 30-45 prosent, og FSV har betydelig eiermakt i 15-20 av selskapene. digi.no kan i dag presentere listen over IT-selskapene i den tidligere SND Invest-porteføljen.

IT-selskapene i den tidligere SND-porteføljen: (Fond 4)

Varighet på fondet: 2003-2008

Forvaltningskapital: Verdien av selskapene er anslagsvis 150- 200 mill. kr.

Selskaper og eierandel:

Advertising.com: 0,5 %

Argos Control: 43,9 %

Banqsoft: 29,8 %

Chipcon: 22,9 %

Colibria: 24,8 %

Conoptica: 36,6 %

Control Bridge: -

Cyberbook: 30,3 %

Cyber Watcher: 8,2 %

Dualog: 26 %

Elprint: 42,3 %

Exie: 18,3 %

HSE Global: 20,2 %

Innovative Sensor Produkter: 39,1 %

Instrutek: 21,8 %

Int. Technology Exchange: 1,3 %

Keytouch: 32,8 %

Maritime Information Systems: 30,3 %

Mitec: 44,3 %

Mobile Media Company: 3,4 %

Newsbases: 10 %

ProCaptura: 33,2 %

Scali: 29 %

Spring Consulting: 25,6 %

FAKTA OM FOUR SEASONS VENTURE:

Four Seasons Venture (FSV) er et investeringsselskap som investerer i og utvikler selskaper som deretter selges på et senere tidspunkt. FSV har per i dag tre aktive fond, Fond 2, 3 og 4, med en total forvaltningskapital på 1,4 milliarder kroner. Blant de mest lovende selskapene i porteføljen er Opera Software, Telitas og Computas, samt nykommerne Chipcon og Scali.

De største eierne i venturefondene er Vision, Ganger Rolf, Bonheur, Orkla, Ferd, Torstein Tvenge, Armadillo, DnB NOR, Vesta, Skandia, Avanse med flere. FSV har i dag 14 ansatte etter at selskapet ansatte fem nye personer fra tidligere SND Invest. Disse er nylig samlet i nye lokaler i Vika Atrium.

FSV investerer i norske og internasjonale selskaper. Investeringsselskapet samarbeider tett med nordiske og internasjonale investeringsselskaper, som bidrar med investorer, kompetanse og en internasjonal profil i selskapene. FSV samarbeider blant annet med svenske IT Provider og finske Eqitech, samt investeringsselskaper i Danmark, Storbritannia og USA.

Til toppen