Fornøyde og svetteluktende prøvekaniner

Fire frivillige personer lot seg låse inne i fem dager, for å teste om det var mulig å overleve bare ved hjelp av Internett. Erfaringen ble at deodorant er vanskelig å få tak i, mens ivrige e-postskrivere aldri er langt unna.

Fire frivillige personer lot seg låse inne i fem dager, for å teste om det var mulig å overleve bare ved hjelp av Internett. Erfaringen ble at deodorant er vanskelig å få tak i, mens ivrige e-postskrivere aldri er langt unna.

To kvinner og to menn var med på forsøket, og måtte skaffe klær, mat og underholdning med Internett som eneste selskap. Selv om Martin Kennedy (67) var den eneste av deltakerne som hadde relevant erfaring med bruk av nettet, dukket alle fire opp med klær og andre saker de hadde kjøpt online.

Det var rørende gjenforeninger med de respektive familier og venner da deltakerne endelig - etter 100 timer - ble låst ut av rommene sine, melder BBC News.

Helen Petie, som sto bak forsøket, er meget godt fornøyd med resultatet.

- Alle fire har frydet seg over de sosiale kontaktmulighetene som Internett gir, sier Petie, som er spesialist på interaksjon mellom mennesker og datamaskiner.

Noe av det deltakerne klarte å anskaffe var klær, mat (noe av maten ble bestilt rett før eksperimentet startet), en mikrobølgeovn, fargeblyanter, en potensiell jobb, sjakk-partnere og en bok om T'ai Chi.

Blant nettstedene som ble besøkt var sider om George Gershwin, en strand en av deltagerne en gang hadde vært på, og skolen en annen gikk på for mange år siden.

Fulgt av "øynene" til et web-kamera, ble deltakerne gransket og sett av millioner av andre Internett-brukere. Innimellom ble kameraet dekket til for å gi deltakerne sårt etterlengtet privatliv, fred og ro.

Likevel ble de kyber-stjerner, og mottok omlag 200 e-postmeldinger om dagen hver. Studenten Emma Gibson ble svært populær.

- Jeg har det fantastisk. Det har vært en utrolig opplevelse. Jeg har fått enormt med støtte gjennom e-postsystemet, men jeg venter forsatt på noen ting jeg har bestilt, blant annet en deodorant, sier Gibson til BBC News.

Microsoft Network (msn.co.uk) planlegger å gjenta forsøket neste år for å se hvordan netthandel og annet hverdagsbruk av Internett forandrer seg i løpet av tolv måneder.

Til toppen