TELEKOM

Fornyet Java vil styrke Nokia mot Android

På JavaOne lover Oracle utvidelser som kan gi avanserte «apps» på rimelige mobiler.

I sin innledning på JavaOne lovet visepresident Thomas Kurian i Oracle en ny giv for verdens mest utbredte programmeringsspråk.
I sin innledning på JavaOne lovet visepresident Thomas Kurian i Oracle en ny giv for verdens mest utbredte programmeringsspråk. Bilde: Oracle
22. sep. 2010 - 13:31

Denne uken har Oracle stått for to store kunde- og partnersamlinger i San Francisco. Den årlige Oracle Open World, med over 40 000 deltakere, gikk parallelt med JavaOne, den største samlingen for Java-utviklere.

Oracles hovedinnlegg på JavaOne ble holdt av Thomas Kurian, visepresident med ansvar for produktutvikling. Hans budskap var at det nå er slutt på en langvarig periode med relativ stillstand for verdens mest utbredte programmeringsspråk (se listen til popularsomething.com). Oracle lover med andre ord å ta grep.

Noe av det mest interessant i Kurians redegjørelse gjelder Java på klientsiden, spesielt for mobiltelefoner med fornyelser av Java ME («micro edition») og innen grafikk med en oppgradering av JavaFX, Java-verdenens alternativ til Flash og Silverlight.

I denne satsingen ligger en utsikt til at Oracle kommer blant annet Nokia til unnsetning, ved å tilby gjennom Java det Symbian trenger for å komme på høyde med konkurrenter som Apple iOS (iPhone) og Android, og det Nokias mindre avanserte Java-kjørende mobiltelefoner trenger for å kunne tilby adgang til en verden av rike applikasjoner, som hittil har vært forbeholdt de langt dyrere modellene.

Nye Java ME kan blåse liv i Nokias mobiltelefoner, ikke bare det avbildede kommende flaggskipet N8.
Nye Java ME kan blåse liv i Nokias mobiltelefoner, ikke bare det avbildede kommende flaggskipet N8.

Muligheten ser ut til å være skapt for at Nokia og andre leverandører av rimelige mobiltelefoner i løpet av et års tid vil kunne tilby tilgang til «apps» og tjenester på høyde med det som i dag er forbeholdt iPhone og Android.

Som Kurian understreket i sitt foredrag: Tre milliarder mobiltelefoner kjører Java, og hvert år selges det 31 ganger så mange Java-telefoner som Apple og Android til sammen.

Planene for Java ME innebærer at Java-applikasjoner vil som standard kunne kjøre HTML, CSS og Javascript, altså langt på vei alt som i dag identifiseres med «Ajax» og «Web 2.0». Kurian presiserte at mobiltelefoner – ikke bare «smartphones» men også «feature phones» – med kommende utgaver av Java ME vil ha tilgang til webtjenester og applikasjoner også utenfor en nettleser.

I sin innledning på JavaOne lovet visepresident Thomas Kurian i Oracle en ny giv for verdens mest utbredte programmeringsspråk. <i>Bilde: Hartmann Studios</i>
I sin innledning på JavaOne lovet visepresident Thomas Kurian i Oracle en ny giv for verdens mest utbredte programmeringsspråk. Bilde: Hartmann Studios

Integrasjonen av JavaFX i selve programmeringsspråket, og tilretteleggingen av JavaFX for Java ME innebærer nye muligheter for grafikk i brukergrensesnitt og applikasjoner på mobiltelefoner. Kurian presiserte at Java ME vil akselerere både 2D og 3D grafikk i maskinvare, og at den vil optimaliseres med tanke på brikkesettene ARM7 og ARM9 som inngår i nær sagt all verdens mobiltelefoner.

For utviklere innebærer integreringen av JavaFX i Java virtuell maskin (JVM) av alle dens egenskaper også vil være tilgjengelig for andre språk som leverer kjørbar kode til JVM, det vil si Groovy, Scala og JRuby. Dette kommer alle JVM til gode, ikke bare Java ME.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.