UTVIKLING

Fornyet JavaScript kan bli standard i år

Nå skal Opera, Mozilla og Microsoft teste.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. apr. 2009 - 12:14

Den europeiske bransjeorganisasjonen Ecma kunngjorde i påsken at ECMAScript, Fifth Edition, nå har nådd den siste milepælen i utviklingsforløpet. Dette tegner til å bli den første nye utgaven av ECMAScript siden 1999. Det er ventet at kandidatspesifikasjonen vil bli ratifisert av Ecma General Assembly som en Ecma-standard innen utgangen av 2009.

ECMAScript er en skriptspråkstandard som er mer kjent under navnet JavaScript, etter Netscapes og senere Mozillas implementasjon av standarden. Microsofts implementasjon kalles JScript, mens Adobes kalles Actionscript.

Arbeidsnavnet for denne utgaven av ECMA-262 var opprinnelig ECMAScript 3.1, men dette navnet vil ikke lenger bli brukt. I stedet benyttes ECMAScript, Fifth Edition.

Den kommende versjonen kodifiserer de facto-tolkninger av språkspesifikasjonen som har blitt vanlige blant nettleserimplementasjonene. I tillegg legger den til støtte for ny funksjonalitet som har dukket opp siden utgivelser av ECMAScript, Third Edition. Dette inkluderer aksessoregenskaper, reflekterende opprettelse og inspeksjon av objekter, programkontroll over egenskapsattributter, nye funksjoner for å manipulere arrays, støtte for JSONs objektkodingsformat og en «strict»-modus som tilbyr forbedret feilsjekking og programsikkerhet.

Den forrige store revisjonen av ECMAScript-standarden var Third Edition. Etter at denne ble fullført, ble det gjort betydelig arbeid med å utvikle en fjerde utgave. Selv om dette aldri ble fullført, har arbeidet hatt innflytelse på den femte utgaven, og Ecma skriver i en pressemelding at det også vil ha innflytelse på den videre utviklingen av ECMAScript.

Kandidatspesifikasjonen femte versjonen av ECMAScript har blitt utviklet av Ecma TC39, som har medlemmer fra alle de store nettleserleverandørene. Det videre arbeidet vil nå bestå av en fase med testing og validering, hvor TC39-medlemmene vil lage og teste implementeringer av kandidatspesifikasjonen for å verifisere at den er korrekt og mulig å gjennomføre i implementeringer som følger spesifikasjonen.

TC39-medlemmene Opera, Mozilla og Microsoft har alle forpliktet seg til å delta i testprosessen.

Testimplementeringene vil også bli brukt til å sikre at spesifikasjonen forblir kompatibel med eksisterende webapplikasjoner.

Det et ventet at testingen vil fullføres innen midten av juli i år. Eventuelle tekniske feil og tvetydigheter forventes løst under denne prosessen. Man kan dermed enes om et endelig utkast til spesifikasjonen i løpet av september, før en endelig ratifisering av standarden i desember.

Det er også ventet at dette vil føre til en fast-track-behandling til ISO/IEC JTC 1 for revisjon av ISO/IEC 16262.

- Den femte utgaven av ECMAScript fører til virkelige forbedringer basert på nettleserinnovasjon og samarbeid i Ecma, noe som bidrar til et solid grunnlag for videre arbeid med framtidige utgaver, sier Brendan Eich, teknisk sjef i Mozilla, i en pressemelding. Det var Eich som opprinnelig skape JavaScript.

- Vi forventer at Fifth Edition vil komme til nytte for alle webutviklere ved å bidra til bedre interoperabilitet mellom nettlesre og ved å gjøre forbedret skriptfunksjonalitet bredt tilgjengelig, sier Allen Wirfs-Brock, ECMAScript-arkitekt hos Microsoft.

Kandidatspesifikasjonen for ECMAScript, Fifth Edition, som nå er tilgjengelig, kan lastes ned her (PDF).

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.