BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forrest Gump-fan skal ta Kina inn i den nye økonomien

For fem år siden var ikke Kina engang tilknyttet Internett. Likevel fant engelsklæreren Jack Ma ut at han skulle starte opp sitt første Internett-selskap. I dag er han god flere titalls millioner dollar. Møt Internett-guruen som beundrer Forrest Gump mer enn Bill Gates.

9. juni 2000 - 05:05

I 1995 etablerte den da 31 år gamle Jack Ma sitt første Internett-selskap. Det var også Kinas første Internett-selskap, for Kina var ikke engang tilkoblet nettet da teknologi-analfabeten Jack fant ut at verdensveven skulle bli hans nye arbeidsplass.

Etter å ha gjort en rekke prosjekter for andre, deriblant etableringen av China Pages og en rekke andre satsinger i offentlig regi, besluttet Jack seg i fjor for å starte opp helt for seg selv. Resultatet ble business-to-business-tjenesten alibaba.com. Ett år senere har alibaba.com 190.000 medlemmer fra 190 land, sysselsetter 164 ansatte i Kina, England, Tyskland og Silicon Valley og verdsettes til atskillige millioner.

I dollar.

Og dét bare etter at jungeltelegrafen har gjort jobben. Først for tre uker siden begynte man å markedsføre tjenesten i ulike annonsekampanjer.

Det er sånt som gjør at du blir invitert til å synse om Internett på generell basis på SIME, Scandinavian Interactive Media Events, som gikk av stabelen i Stockholm denne uken.

Og Jack ble invitert, kom, så, talte og vant.

Akkurat som han vant hjertene til de internasjonale risikokapitalistene i Goldman Sachs, Fidelity og Investor da han takket nei til deres tynne bønn om å få slippe å få millioner slengt etter seg.

- Det der er et gammelt trick, vet du. Takk pent nei, og de slipper aldri taket, smiler Jack.


Tricket virket. I januar "ga han etter for presset" og tok imot 20 friske millioner dollar fra pengefolkene - penger han bare så vidt har rørt.

Jack fremfører historien ikke uten et snev av alvor. For etter hans egen vurdering er det tre grunner til at han og hans Internett-prosjekter fremdeles er i live:

  • Han hadde ingen penger når han begynte
  • Han visste ingenting om teknologi og Internett
  • Han planla ingen verdens ting.jeg

"Life is like a box of chocolates... you never know what you gonna get". -
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.