FORBRUKERTEKNOLOGI

Forsiktig lansering av Windows nettbrett

Fujitsu har ikke spesielt høye forventninger til sin nye Stylistic Q550.

Fujitsu Stylistic Q550 er en Windows pc. Det er visse likhetstrekk med et nettbrett.
Fujitsu Stylistic Q550 er en Windows pc. Det er visse likhetstrekk med et nettbrett.
1. sep. 2011 - 11:31

Produktsjef for klienter («workplace systems») i Fujitsu Norge, Remy Skogstrand, presenterte i går selskapets Windows 7-baserte nettbrett for bedriftsmarkedet, Stylistic Q550.

Det dreier seg om et overgangsprodukt. I Windows-verden har man lenge hatt tilgang til «skjerm-pc-er» – «tablet» – det vil si små bærbare uten tastatur, eller med tastatur som kan foldes under skjermen. Det opprinnelige konseptet krevde en spesiell lyspenn for å håndtere brukergrensesnittet. Med Stylistic Q550 er lyspenn fortsatt påkrevet, samtidig som skjermen også har fått ekte berøringsegenskaper: Grensesnittet reagerer også på fingertupper. Svakheten er selvfølgelig at Windows 7 ikke henger med. Det gis ingen respons på kjente bevegelser à la iPad. Slikt må vente til Windows 8 er på plass. Når dette skjer, vet ingen. Skogstrand sier Microsoft har varslet en kunngjøring 15. september der en mulig dato for Windows 8 kan tenkes å oppgis, kanskje bare tentativt.

Poenget er at Stylistic Q550 i sitt vesen ikke er et nettbrett, men en Windows-pc på 800 gram som trenger en overbevist bruker for å komme til nytte. Den er på markedet, ikke som et forsøk på å utfordre Apple iPad eller dennes Android-baserte konkurrenter, men som videreføring av en tjue år gammel tradisjon med små og lette bærbare.

Fujitsu Stylistic Q550 er en Windows pc. Det er visse likhetstrekk med et nettbrett.
Fujitsu Stylistic Q550 er en Windows pc. Det er visse likhetstrekk med et nettbrett.

– Den glir rett inn i bedriftsnettverket uten ekstra integrasjon, sier Skogstrand. – Den utnytter infrastrukturen man allerede har. Den tilfører ingen ny sikkerhetsrisiko, bortsett fra at den er mindre og følgelig lettere å miste. Den er lett og portabel, og den fungerer på jobben rett fra esken. Den har norsk håndskriftgjenkjenning, den kjører Flash og den kan kjøre flere programmer på én gang. Den har smartkortleser og kryptert disk. Den kan leveres med ekstra batteri med egen lader, og batteri kan byttes på få sekunder. Med to batterier har man 16 timers arbeidstid. Den kan leveres med adapter for trådløs kopling til projektor, og den har docking og portreplikator.

Blant det gjennomtenkte ekstrautstyret er Bluetooth-tastatur og -mus, med tilpasset veske der også maskinen får plass.

Ambisjonsnivået for dette nisjeproduktet kan best beskrives som forsiktig. Skogstrand sier han ikke ser for seg noen overstrømmende salgssuksess, men at innretningen er viktig å ha i assortimentet blant andre bærbare og tablet-utgaver.

Skjermen er på 10,1 tommer. Prosessoren er en Intel Atom i 1,5 GHz. Minne er på 2 gigabyte. Harddisken er en SSD på enten 30 eller 62 gigabyte. Det er innebygget kamera. Operativsystemet er Windows 32 bit i enten Professional og Home Premium utgave. Prisen starter på 5 500 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.