RESULTATERFINANS

Forsiktig optimist for IT-markedet

Evry fremla kvartalstall samtidig med bank-kollaps.

Konsernsjef Terje Mjøs i Evry, tidligere EDB Ergogroup, presenterte mandag morgen tall for første kvartal. Han er forsiktig optimist med tanke på veksten i 2012.
Konsernsjef Terje Mjøs i Evry, tidligere EDB Ergogroup, presenterte mandag morgen tall for første kvartal. Han er forsiktig optimist med tanke på veksten i 2012. Bilde: Evry
7. mai 2012 - 11:06

Mandag morgen presenterte Evry resultater for første kvartal, bare timer etter at selskapets teknikere jobbet intenst med å få norske nett- og minibanker på luften igjen og løsningen til DnB til å virke.

Selskapet kunne imidlertid melde om en organisk vekst på 4 prosent fra første kvartal i fjor til i år. Driftsinntektene steg nemlig i denne perioden fra 3,22 milliarder kroner til 3,3 milliarder kroner. Driftsresultatet før engangsposter (EBITDA) svekket seg imidlertid marginalt til 138 millioner kroner fra 140 millioner kroner samme periode i fjor.

Driftsmarginen svekket seg dermed fra 4,9 prosent til 4,5 prosent i perioden. Takket være en engangseffekt, knyttet til pensjonsavtaler i et oppkjøpt selskap, endte driftsresultatet med et overskudd på 189 millioner kroner, fra 140 millioner kroner samme periode i fjor.

Resultat før skatt endte på 148 millioner kroner, mot 82 millioner samme tid i fjor.

Det er i Sverige selskapet har den største veksten. I virksomheten over grensen var veksten på 11 prosent fra første kvartal i fjor til i år. Den norske virksomhetens vekst i driftsinntekter var bare på 2 prosent.

Resultatrapporten kan du laste ned fra Oslo Børs sitt nettsted.

Svakere på IT-drift

Ser vi på selskapets ulike enheter, er det IT Operations som trekker ned. Denne enhetens omsetning falt med tre prosent i perioden. Mangeårig direktør og leder for IT Operations trakk seg fra stillingen, ble det meldt i en tidligere børsmelding mandag morgen.

Denne delen har de siste kvartalene slitt med å opprettholde veksten. Innenfor løsningsdivisjonen (Solutions) var det en omsetningsvekst på 10 prosent mens konsulentenheten, som blant annet inneholder BEKK, kunne det noteres en vekst på 8 prosent.

Konsernet hadde 9 602 ansatte ved utgangen av kvartalet, mot 9 518 ved utgangen av 2011.

– I den nordiske virksomheten var det noe økning i antall ansatte innenfor segmentet Solutions, mens det som følge av effektiviserings- og synergiprogrammet var reduksjon innenfor segmentet IT Operations samt innenfor støttefunksjoner. Det har vært en økning på 107 ansatte siden utgangen av 2011 innen konsernets Global Sourcing-virksomhet i Ukraina og India, melder selskapet.

Venter moderat vekst

Mens markedet for IT-tjenester viste en moderat vekst i Norge og Sverige i 2011, var veksten mer forsiktig inn i 2012. Mens det er høye investeringer og stor optimisme innenfor olje- og gassrelatert virksomhet i Norge, så er bildet innen konkurranseutsatt industri et ganske annet. Et svakt internasjonalt marked, en sterk kronekurs og et høyt kostnadsnivå skaper store utfordringer for deler av næringslivet.

I Sverige er man hardere rammet og det forventes en svakere vekst enn normalt over grensen. I rapporten skriver Evry at det er for tidlig å si hvordan dette vil slå inn i markedet for IT-tjenester, men at det er grunn til optimisme.

– Det er forhold som indikerer at vi i den usikkerhetsperiode vi nå gjennomlever kan erfare at investeringer i IT i sterkere grad enn tidligere opprettholdes. Dette fordi IT er blitt et helt vesentlig virkemiddel for ikke bare å redusere kostnader, men også for å opprettholde vekst og posisjon i markedet, skriver Evry, som peker på at små- og mellomstore bedrifter med en høy grad av eksport er forventet å stramme inn på sine budsjetter.

Men Evry forventer en moderat vekst for 2012 og skriver at de er godt posisjonert i sine hovedmarkeder til å betjene vekst i etterspørsel.

Oppgang på børsen

Aksjemarkedet var imidlertid fornøyd med tallene fra Evry. Kursen steg til 12,95 kroner en oppgang på 2,4 prosent siden fredagens sluttkurs. De siste tre månedene har aksjekursen løftet seg 23,8 prosent, mens Evry-kursen det siste året har falt 10,6 prosent.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.