BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forsinkelser betyr lite for WiMax

Sertifisering av WiMax-utstyr starter først i juli. Analytikere tror forsinkelsen betyr lite for markedet.

25. jan. 2005 - 09:02

WiMax Forum bekreftet at går at sertifisering av WiMax-utstyr med tanke på interoperabilitet starter i juli med Cetecom Spania som offisielt sertifiseringslaboratorium. Dette er blitt betraktet av noen observatører som en utillatelig forsinkelse som vil sette teknologien og markedet i fare. Analytikere i ABI Research som har fulgt WiMax-utviklingen nøye mener den seine sertifiseringen vil bety svært lite for markedet. WiMax Forum peker på at utstyrssertifisering i juli er grovt sett i tråd med timeplanen de har operert med hele tiden. Det er bare et par uker siden den første WiMax-brikken ble sertifisert.

    Les også:

WiMax består av flere IEEE-standarder som utvikles etter hver sin timeplan. Spesifikasjonen 802.16a ble vedtatt i 2001 og gjelder bredbåndstilgang gjennom utendørsantenne. Spesifikasjonen 802.16-2004 ble vedtatt i fjor og gjelder rimeligere utstyr til innendørsbruk, for å være et trådløst alternativ til kabelmodem eller xDSL. Det er utstyr etter denne spesifikasjonen som skal testes av Cetecom, og som antas å være den mest innbringende formen for WiMax.

Den tredje spesifikasjonen er 802.16e for WiMax i bærbare PC-er og annet mobilt utstyr, der WiMax Forum venter utprøving en gang i annet halvår 2006. Her vil det være behov for egen interoperabilitetstesting.

Senioranalytiker Philip Solis i ABI Research sier i en uttalelse at han ikke ser noe spesielt i at WiMax-utstyr som mange håpet kunne komme på markedet før midten av 2005 nå ser ut til å bli noe forsinket. Årsaken er ikke uenighet eller noe som truer utviklingen av interoperable produkter, men at produksjonen av komponenter tar noe lenger tid enn forventet. Solis peker på at operatører fortsetter å kjøpe såkalt prestandard utstyr, og at store komponentprodusenter som Intel og Fujitsu vil komme i gang med leveranser i løpet av andre kvartal.

– Utlegging av sertifiserte produkter vil sannsynligvis ikke holdes tilbake i noe farlig omfang, sier Solis.

ABI Research har nettopp utgitt rapporten WiMAX / 802.16: Opportunities for High Speed Wireless Data in Enterprise, SOHO, Residential and Portable (802.16e) Markets.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.