Forsker advarer mot avhengighet av dataspill

Avhengighet av dataspill kan gi abstinenser. Norsk forsker mener det kan sammelignes med pengespill eller narkotika

Forsker advarer mot avhengighet av dataspill

Avhengighet av dataspill kan gi abstinenser. Norsk forsker mener det kan sammelignes med pengespill eller narkotika

Forskningssjef Arvid Skutle ved Bergensklinikken advarer mot overdreven dataspilling. Man kan få abstinenser og dataspilling kan sammenlignes med pengespill eller narkotika, mener han.

- Avhengighet av dataspill kan sammenlignes med pengespill eller narkotika. For eksempel kan det oppstå abstinenser dersom man går lenge uten å spille, og da bør varsellampene begynne å blinke, sier Skutle til Bergensavisen.

Han mener det ikke er fare på ferde så lenge folk innser problemene før de oppstår. De virkelige faresignalene er når man skjønner at man spiller for mye, men ikke greier å gjøre noe for å slutte, mener han.

Skutle påpeker at forskjellen mellom avhengighet av dataspill og pengespill ikke er stor.

- En som spiller på pengeautomater vil bruke stadig mer penger, mens en som har mistet kontrollen over dataspillingen vil tilbringe stadig mer tid foran skjermen, sier han.

Ifølge bergensstudentene Kjetil Østhus (23) og Ole Brekke (23) er det stadig flere som spiller så mye at de stryker på eksamen. Denne eksamensvåren er det dataspillet World of Warcraft som er verstingen. Østhus og Brekke spiller dette selv.

- Jeg har inntrykk av at mange logger seg på klokken ni om kvelden med planer om å avslutte rundt midnatt, men så blir de sittende til morgengry. Det er klart dette får konsekvenser for skolearbeidet, sier Brekke.

Til toppen