BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forskere får apper til å slutte å snakke i søvne

Kan gi smartmobiler betydelig bedre batteritid.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. sep. 2015 - 13:50

Forskere ved Intel og amerikanske Purdue University har utviklet et programvareverktøy som kan redusere energiforbruket til vanlige, Android-baserte smartmobiler med opptil 16 prosent. 

Verktøyet har blitt utviklet etter at de samme forskerne, i samarbeid med selskapet Mobile Enerlytics, har studert energiforbruket til 2000 smartmobiler i 61 land. Samtlige telefoner var av typen Samsung Galaxy S3 eller S4.

Stort forbruk under hvile

Man skulle kanskje tro smartmobiler bruker svært lite strøm når skjermen er slukket, men undersøkelsen viser at 45,9 prosent av forbruket skjer nettopp da. Mer enn halvparten av dette skyldes apper som stadig vekk våkner og kjører i bakgrunnen. Denne virksomheten står i gjennomsnitt for 28,9 prosent av totalforbruket i løpet av et døgn.

Med det (relativt) nye verktøyet, som kalles for HUSH, kan denne andelen reduseres, angivelig med opptil 15,7 prosent av totalbruket.

– Når skjermen er av, skal maskinvaren gå inn i søvnmodus og trekke nesten ingen effekt. Apper vekker opp telefonen jevnlig når skjermen er av for å utføre nyttige ting, for så å la telefonen gå tilbake til søvnmodus. Men på grunn av programvare – og spesielt feil bruk av Android programmeringsgrensesnitt for effektkontroll, kalt wakelocks – lar ikke applikasjonene telefonen få sove, sier Y. Charlie Hu, professor ved Purdue University, i en pressemelding.

Les også om tidligere forskning: Applikasjoner nekter mobilen å sove 

Betydelig forbedring

– Det å kunne redusere det totale, daglige energiforbruket med omtrent 16 prosent, er betydelig fordi du kan utvide batteritiden med en sjettedel, sier Hu.

En effektiv måte å redusere strømforbruket på, er selvfølgelig å stoppe all bakgrunnsaktiviteten til appene. Men det vil være lite ønskelig for mange. For eksempel ønsker kanskje en Twitter-bruker å bli varslet av mobilen straks en tvitring deles videre, uten å måtte ha skjermen skrudd på hele tiden.

Hovedpoenget med HUSH er at bakgrunnsaktiviteten til ulike apper ikke er like viktig for alle brukerne. Derfor vil HUSH-systemet dynamisk kunne identifisere enkeltappers bakgrunnsaktivitet som ikke er nyttig for brukeropplevelsen. Denne aktiviteten vil da hindres så lenge skjermen er av.

Det er ikke oppgitt om HUSH er noe som vil bli bygget inn i Android, eller om verktøyet vil kunne bli tilbudt som en app i Google Play. Et lignende verktøy, Amplify Battery Extender, tilbys allerede. Men dette krever root-tilgang og mangler den dynamiske funksjonaliteten.

Les også: Gratis mobilapper kan gi kraftig redusert batteritid 

Bare begynnelsen

Forskerne har dog ikke tenkt å gi seg med dette. De vil også forsøke å redusere energiforbruket til helt nødvendige bakgrunnsfunksjoner. Det nevnes i pressemelding blant annet at WLAN-systemet sender ut et signal til aksesspunktet fem ganger i sekundet, og at mobilen kommuniserer med basestasjonen med 1,28 sekunders mellomrom for å sjekke om det er innkommende samtaler eller data.

– Det store bildet er at vi ønsker å doble batteritiden for smartmobiler. Dette kommer til å bli en ikke-triviell reise, fordi så mye av batteribruken skyldes bruken av ulike apper når skjermen er på, men også legitime vedlikeholdsfunksjoner, si Hu.

Den videre forskningen, som er delvis finansiert av Intel, skal også ta for seg hvilken betydning designen femte generasjons mobilnett (5G) vil ha for på dette området.

Les mer: Samsung vil doble batterilevetiden 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.