Forskere lager bredbånd fra stuelampa

En 100 Mbit/s dataoverføringslinje er utviklet fra uventet hold.

Forskere lager bredbånd fra stuelampa

En 100 Mbit/s dataoverføringslinje er utviklet fra uventet hold.

Fra Siemens forskningsavdeling i München, har forskere klart dataoverføringer i en hastighet på 100 megabit per sekund i opptil én meters avstand fra en LED-lampe (Light-Emitting Diodes).

Lampene er kjent for blant annet levetid og energieffektivitet, men nå viser det seg at lampene kan modifiseres til å skape trådløse, optiske nettverk.

Teknologien baserer seg på Diodelys, eller LED-teknologi.

Diodelampene kan gjøres i stand til å blinke i så rask frekvens at øynene våre ikke oppfatter annet enn vanlig lys. En sensor i PC-enden kan dekode denne lyspulsen, skriver Teknisk Ukeblad.

LED-teknologien kommer fra ultrafiolette lys. Disse framstår som hvite for oss fordi et pulver på innsiden reflekterer hvitt lys når det bestråles av ultrafiolett lys.

På Siemens egne nettsider opplyses det at forskerne regner seg noenlunde sikre på å nå 125 megabit per sekund. Men det viktigste grunnlaget for å gjøre stuelampa knyttet til nettsurfing, er forventninger om at dagens hjemmenettverk blir flaskehalser for framtidas forventede datamengder- og hastigheter.

Selve prosjektet er også innlemmet i EUs 7. rammeprogram for forskning, som løper fram til 2010.

Lampe-bredbånd har dessuten vært hovedsatsingen i det europeiske forskningsprosjektet Omega, støttet av 20 forskjellige aktører, deriblant Siemens, siden januar i år.

Til toppen