Forskere samarbeidet med kyberkrigere

Universitetet Shanghai Jiaotong igjen i søkelyset.

Forskere samarbeidet med kyberkrigere
Shanghai Jiaotong ble etablert i 1896 og har stor internasjonal prestisje. Bilde: http://www.sie.sjtu.edu.cn/img2012/en_index_img4.jpg

Nyhetsbyrået Reuters avslørte lørdag at IT-forskere ved prestisjeuniversitetet Shanghai Jiaotong har deltatt i vitenskapelig samarbeid med medlemmer av enhet 61398 i Folkets frigjøringshær.

Enhet 61398 i Folkets frigjøringshær ble i februar i år utpekt av IT-sikkerhetsselskapet Mandiant som kilde til en overveldende andel kyberangrep mot amerikansk forvaltning og næringsliv.

Se disse artiklene:

I februar 2010 fortalte anonyme kilder til avisen New York Times at hackerangrep mot Google og flere titalls andre selskaper var blitt sporet til datamaskiner på to kinesiske utdanningsinstitusjoner, henholdsvis universitetet Shanghai Jiaotong og Lanxiang yrkesskole. Sistnevnte ble for øvrig etablert med støtte fra det kinesiske militære, for å utdanne IT-ingeniører.

Nå har altså Reuters avdekket vitenskapelig samarbeid mellom den hemmelige avdelingen for kyberkrig, og universitetet som for tre år siden ble påstått å være kilde til kyberangrep mot Google og andre amerikanske virksomheter.

Samarbeidet gjelder minst tre tilfeller der vitenskapelige artikler om emner knyttet til IT-sårbarheter og kyberangrep har forfattere fra både Shanghai Jiaotong og enhet 61398. Disse artiklene er offentlig tilgjengelig på nett. Hovedinnretningen er sikring av datanettverk.

Reuters understreker at de ikke har grunnlag for å mistenke noen av forfatterne for å være delaktig i kyberspionasje eller kyberangrep mot USA.

Direktør James Lewis ved Center for Strategic and International Studies sier poenget er selve samarbeidet mellom en akademisk og en militær etterretningsinstitusjon. I USA hadde det vært uhørt om et universitet eller annen akademisk institusjon hadde et operativt samarbeid med militær etterretning, sier Lewis.

– I USA er det et klart skille mellom akademisk forskning og folk som driver med etterretning, sier Lewis.

Shanghai Jiaotong betraktes som en av Kinas fire fremste universiteter. De driver et eget institutt for informasjonssikkerhet, på engelsk: School of Information Security Engineering eller SISE.

En amerikansk forsker ved tankesmien Project 2049 Institute i delstaten Virginia, Russel Hsiao, sier til Reuters at forskningssamarbeidet mellom SISE og enhet 61398 er kjent fra andre kilder. Han har også avdekket at en annen institusjon under Shanghai Jiaotong, Department of Computer Science and Engineering, har et forskningssamarbeid med en annen enhet i Folkets frigjøringshær.

Det foreligger et organisert samarbeid mellom Shanghai Jiaotong og to amerikanske universiteter, henholdsvis University of Michigan og Carnegie Mellon University i Pittsburgh. En talsperson for University of Michigan sier til Reuters at samarbeidet deres med Shanghai Jiaotong ikke omfatter kontakt med SISE, og at de følger nøye med i det som står i mediene om Shanghai Jiaotong og kyberangrep.

Kinesiske myndigheter har gjentatte ganger avvist at de på noe vis er medansvarlige eller delaktige i kyberangrep mot andre land.

Les mer om: