Forskere skal forsyne politiet med IT-kompetanse

Digital byttehandel.

Politiet skal få tilgang til bedre metoder og verktøy for å sikre digitale spor.
Politiet skal få tilgang til bedre metoder og verktøy for å sikre digitale spor. Bilde: Morten Holm, NTB scanpix
25. juni 2015 - 07:43

Vestoppland politidistrikt har signert en samarbeidsavtale med det ferske datasikkerhetssenteret ved Høgskolen i Gjøvik.

– Hensikten er å gjøre begge parter bedre på digitale etterforskningsmetoder, sier direktør Sofie Nystrøm ved Center for cyber and information security (CCIS).

Les også: Åpner nytt kraftsenter for kybersikkerhet

Lokalt og globalt

Det er ingen hemmelighet at norsk politi ikke er på høyden når det gjelder digital kompetanse. Det er også noe av motivet for at Politidirektoratet var med på å dra i gang senteret i fjor sommer.

25 ulike partnere fra forskningsmiljøer, offentlig sektor og næringslivet samarbeider med CCIS.

I tillegg er det en rekke internasjonale partnere, som Europol.

Nå er også lokalt politi kommet på banen. I praksis har Vestoppland PD hatt kontakt med CCIS en stund, allerede, før samarbeidet nå er formalisert med en avtale.

Les også: Etterlyser nasjonal plan for utdanning på IT-sikkerhet

Digitale spor

Ideen er at CCIS lærer politiet å bruke de rette digitale verktøyene for å sikre bevis.

– Vi har kompetanse på og videreutvikler flere digitale etterforskningsverktøy, som kan legge til rette for å finne de riktige sporene i en kriminalsak. Når vi kommer opp med en metode for å finne spor i store datamengder, big data, skal politidistriktet få tilgang til denne kompetansen, forklarer Nystrøm.

I det daglige kan det være snakk om å sikre digitale spor ved etterforskning av vinningskriminalitet. Aktuelle kilder er for eksempel mobiltelefoner eller informasjon som kan finnes i sosiale medier.

Les også: Millioner av Samsung-mobiler har sårbart tastatur

CCIS-direktør Sofie Nystrøm får tilgang til etterforskningsdata fra det lokale politiet som skal brukes til å utvikle bedre verktøy for siking av digitale spor. <i>Bilde: Gunnar Kr Kopperud</i>
CCIS-direktør Sofie Nystrøm får tilgang til etterforskningsdata fra det lokale politiet som skal brukes til å utvikle bedre verktøy for siking av digitale spor. Bilde: Gunnar Kr Kopperud

Anonyme politidata

Den andre veien skal senteret få tilgang til informasjon fra politiet.

– Vi får anonymiserte data som kan brukes til forskning for å videreutvikle verktøy og metoder, sier CCIS-direktøren til digi.no.

Politimester Johan Martin Welhaven tror det er praktisk nytte å hente.

– Vestoppland politidistrikt og CCIS vil knytte nærmere kontakter når det gjelder etterforskningsrelaterte oppgaver på IKT og sikkerhet. Som et ledd i dette skal politiet dele av sin kunnskap og praktiske erfaringer. Dette kan være som ledd i undervisningen ved Høgskolen i Gjøvik eller ved forskningsprosjekter, sier Welhaven i en pressemelding.

Så du denne? Ny skalp for Europol: 49 nettbanditter arrestert

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.