KORTNYTT

Forskere vil stoppe Chess-salget

Forskere ved Norges Handelshøyskole vil sette en stopp for TeliaSoneras kjøp av Chess for å hindre skjev konkurranse.

19. okt. 2005 - 08:19

I august kunne Chess-gründer Idar Vollvik fornøyd konstatere at TeliaSonera kjøper Chess/Sense. Salgssummen er på nærmere 2 milliarder kroner.

Forskere ved Norges Handelshøyskole (NHH) skriver i internbladet Silhuetten at fusjonen mellom TeliaSonera og Chess er uheldig for forbrukerne.

De mener at TeliaSoneras kjøp av Chess vil gi høyere mobilpriser, og at det dermed er mobilkundene som vil tape.

TeliaSonera eier allerede Norges nest største mobiloperatør NetCom. Det åpner derfor for vurderinger av konkurransesituasjonen i mobilmarkedet hvor Telenor og TeliaSonera blir helt dominerende.

Konkurransetilsynet på sin side har allerede informert TeliaSonera og Vollvik Gruppen om at kjøpet må vurderes nærmere. Tilsynet har frist fram til 11.november med å vurdere om det er aktuelt å forby eller sette betingelser for oppkjøpet.

Selv om fristen ennå ikke er utløpt for Konkurransetilsynets utfall, er forskerne ikke i tvil.

Til Aftenposten sier forskerne Kenneth Fjell og Øystein Foros at konkurransen vil svekkes i et marked som allerede er preget av liten konkurranse. Dette er uheldig for forbrukerne fordi prisene vil øke.

Kansellering av Chess-salget vil i såfall bli svært uheldig for Vollvik som tilsammen har tjent 800 millioner kroner på sine aksjer i mobilselskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.