JUSS OG SAMFUNN

– Forskjell på masseinnsamling og masseovervåking

Problemet er truslene vi ikke vet om, sier E-sjef Kjell Grandhagen.

Sjef for etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen deltok på debatt om sikkerhetstjenestene lørdag i Davos.
Sjef for etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen deltok på debatt om sikkerhetstjenestene lørdag i Davos. Bilde: Lise Åserud/NTB scanpix
26. jan. 2015 - 09:21

Davos (NTB): – Det vil aldri bli 100 prosent sikkerhet, det vil aldri bli 100 prosent privatliv, sa etterretningssjef Kjell Grandhagen under debatt i Davos om sikkerhetstjenestenes fremtid.

Sikkerhet har vært ett av hovedtemaene på årets Verdens økonomiske forum i Sveits, og E-tjenestene er invitert til forumet for første gang.

Sammen med tidligere MI6-sjef John Sawers brukte Grandhagen lørdagens diskusjon til å forsvare innsamling av store datamengder.

– Det hadde selvsagt vært enklere om terroristene brukte badguys.com og vi fant dem der, men det gjør de dessverre ikke, sa britiske Sawers.

Ny situasjon

E-sjefen understreket at sikkerhetssituasjonen har endret seg betydelig de siste årene, og dermed også utfordringene for etterretningen.

– I forbindelse med Snowden-lekkasjene fikk vi ofte spørsmålet hvorfor vi må drive masseinnsamling av for eksempel metadata, hvorfor ikke konsentrere oss om terroristene, sa Grandhagen.

– Det er vel og bra for dem vi kjenner fra før, men problemet er truslene vi ikke vet om. For å finne dem er det vanskelig å unngå en bredere innsamling av data.

Forskjell

– Det er vesentlig forskjell på masseinnsamling av informasjon og masseovervåking, fremholdt Grandhagen i Davos og avviste en fremstilling av etterretningsbyråer som en betydelig trussel mot individets rettigheter og privatlivets fred.

Men han fremmet også oppsyn med tjenesten og klare juridiske rammer for virksomheten for å sikre tillit i befolkningen.

– Jeg er slett ikke sikker på at det må gjøres noe kompromiss mellom sikkerhet og privatlivets fred. Frihet sikres gjennom sikkerhet, lød konklusjonen fra Sawers. (©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.