BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forskjell på Noark «kjerne» og «komplett»

Vi er først ute med sertifisering som «komplett Noark 5», fastholder Software Innovation.

Kravspesifikasjonen til Noark 5 viser forskjellen på et kjernesystem og en komplett løsning.
Kravspesifikasjonen til Noark 5 viser forskjellen på et kjernesystem og en komplett løsning. Bilde: Arkivverket
8. mars 2010 - 08:41

Fredag publiserte digi.no nyheten om at Software Innovation som første leverandør på markedet har oppnådd sertifisering som komplett Noark 5-system, for saksbehandling- og arkivproduktet Public 360 4.0 for offentlig sektor: Software Innovation klar for Noark 5.

Meldingen ble etter publisering utvidet med en opplysning om at også Ciber og Joint collaboration, med en løsning på EMC Documentum, også har fått sertifisering for Noark 5.

Produktsjef for Public 360 i Software Innovation, Knut-Erik Gudim, forklarer at det dreier seg om to ulike sertifiseringer, og at Public 360 4.0 er først ute med sertifisering som «komplett Noark 5» i henhold til Riksarkivets sertifiseringsregime.

– Det er riktig av Documentum (og W3D3) også har fått en sertifisering. Men det er som «Noark kjerne», og en slik kjerne «må integreres med et fagsystem for å fungere som et helhetlig arkiv- og saksbehandlingssystem» som Riksarkivaren skriver. Når det gjelder Public 360 4.0 så er dette systemet sertifisert som «komplett Noark 5», det vil si at produktet både kan fungere frittstående som komplett sak og dokumenthåndteringssystem og integreres som «kjerne» i ett eller flere fagsystemer.

Her er det en meget vesentlig forskjell, skriver Gudim i en e-post til digi.no

Gudim peker på at det ikke er uvesentlig om man på markedet kan kjøpe, bruke og konfigurere et sertifisert standard produkt («komplett» system) i motsetning til å måtte utvikle dette selv og deretter integrere med en separat «kjerne».

– Poenget mitt er at det i tillegg til «arkivkjerne» i praksis er viktig med standard moduler også for de ytre to delene av den ringen som Riksarkivet definerer som et «komplett Noark 5- system», skriver Gudim, og viser til illustrasjonen nedenfor. – Det er jo derfor Riksarkivet også har et egenerklæringsskjema som skiller mellom systemer som bare kan fungere som kjerne OG som kan fungere som selvstendige sak/arkiv systemer også. Vi er den eneste som har blitt sertifisert som begge typer.

Kravspesifikasjonen til Noark 5 viser forskjellen på et kjernesystem og en komplett løsning. <i>Bilde: Arkivverket</i>
Kravspesifikasjonen til Noark 5 viser forskjellen på et kjernesystem og en komplett løsning. Bilde: Arkivverket

Arkivverket har lagt ut en full oversikt over Noark 5 på denne nettsiden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.