KARRIERE

Forskning: Derfor hater du Powerpoint

Presentasjoner blir vanskeligere å forstå og lettere å glemme når de kombinerer prat og lysbilder, viser forskning.

Det er ikke sikkert presentasjonen din er kjedelig, men bruker du Powerpoint er sannsynligheten for at det oppleves slik større.
Det er ikke sikkert presentasjonen din er kjedelig, men bruker du Powerpoint er sannsynligheten for at det oppleves slik større. Foto: Matej Kastelic
14. feb. 2022 - 17:59

Hjernen din hater Powerpoint. Det har forskere ved universitetet i Pittsburgh funnet ut, melder Inc.com.

Vi har alle sittet i et møte, eller på et foredrag, og latt blikket gli mellom kulepunkter på en skjerm og mann i grå dress.

Intensjonen er nok god. Teksten på lysbildet skal forsterke det som blir sagt, og gjøre det enklere å huske budskapet både for foredragsholder og tilhørere.

Men effekten er motsatt, skal vi tro Marc Coutanche, professor i psykologi ved Universitetet i Pittsburgh.

Powerpoint-presentasjoner gjør det vanskeligere å forstå innholdet i presentasjonen, og vi husker innholdet dårligere.

Bruker samme område i hjernen

Områdene i hjernen som forstår språk, brukes både til å prosessere lyd og tekst. Hjernen skal tolke lydene og bokstavene om til ord og setninger, og forstå innholdet i og meningen med det som sies eller skrives.

− Når du leser og hører to forskjellige ting, tvinger du hjernen din til å trekke på den samme ressursen to ganger, sier Cotanche til Popular Mechanics.

Se for deg en krets med flere innganger og utganger, som deler de samme ledningene. Det du gjør når du både hører og leser, er at du begynner å raskt koble de samme ledningene til ulike porter, forklarer han videre.

Resultatet blir enten at hjernen din kortslutter, og du faller helt av presentasjonen, eller den begynner hurtig å skifte fokus mellom ordene du leser og ordene du hører. Slike raske skifter gjør at du blander ordene du leser med de du hører, og budskapet blir forvirrende og i verste fall meningsløst.

Derfor er Powerpoint-presentasjoner lettere å glemme, og oppleves som kjedeligere enn andre presentasjoner.

Mulig å multitaske

To ting som krever helt ulike deler av hjernen går imidlertid fint å kombinere, mener forskerne.

Derfor er det for eksempel fullt mulig å kjøre bil samtidig som man hører på en podcast. De to aktivitetene bruker helt ulike deler av hjernen. 

Det samme gjelder automatiserte aktiviteter du kan gjøre ubevisst. Derfor er de aller fleste av oss i stand til å både gå, tygge tyggegummi og dagdrømme samtidig.

Andreas Gravermoen er seniorkonsulent i Sopra Steria. Han kommer med jevnlige tips i Digi om faglig og personlig påfyll.
Les også

Manglende evne til å lytte til andre kan være starten på slutten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.