Forsøk gir løfter om bedre lyd i mobilen

Forsøk gir løfter om bedre lyd i mobilen

Lydkvaliteten i mobiltelefonen kan snart bli bedre. Det lover Ericsson.

Ericsson annonserte i går at selskapet i samarbeid med T-Mobile International har gjennomført vellykkede tester av AMR Wideband (Adaptive Multi Rate), en teknologi som skal gi betydelig forbedret lydkvalitet på mobilsamtaler, blant tyske kunder. 70 prosent av deltakerne meldte om betydelig forbedringer i stemmekvaliteten, etter at selskapene testet teknologien over fire uker i sommer blant 150 brukere i Köln og Hamburg.

En undersøkelse gjort av Ericsson Consumer & Enterprise Lab viser at forbedret lydkvalitet fører til mer fornøyde kunder og kan føre til forlenget samtaletid.

Ericssons AMR Wideband er en ny, standardisert talecodec for GSM og WCDMA. Den er ifølge Ericsson designet for å forbedre talekvalitet og -klarhet i mobile nettverk til et nivå som er merkbart bedre enn dagens ISDN-telefoni, også i når deltakerne snakker lavt eller hvisker, eller i miljøer med mye bakgrunnsstøy.

Teknologien skal også åpne for forbedrete operatørtjenester, inkludert bedre, personlige ringetoner ved tilbakeringing og bedre telekonferanser med flere deltakere.

Ifølge NyTeknik.se benytter AMR Wideband en komprimeringsteknikk som kan fordoble båndbredden for tale uten at man behøver å ta i bruk ekstra radioressurser.

Foreløpig er finnes det ikke håndsett som støtter AMR Wideband i forbindelse med selve stemmeoverføringen, men T-Mobile håper å kunne ta i bruk teknikken kommersielt i løpet av 2008.

Til toppen