IT-BRANSJEN

Forsøker å begrense skadene på teknologiselskaper etter bankkollaps

Det skaper uro i flere land enn USA at Silicon Valley Bank har kollapset. Banken forvalter midler og har datterselskaper i land som Storbritannia og Sverige.

En rekke selskaper både i USA og Storbritannia forsøker å finne ut hvordan de skal greie seg etter at Silicon Valley Bank ble stengt av amerikanske myndigheter fredag. Banken har et britisk datterselskap. Bildet er av Bank of England, sentralbanken i London.
En rekke selskaper både i USA og Storbritannia forsøker å finne ut hvordan de skal greie seg etter at Silicon Valley Bank ble stengt av amerikanske myndigheter fredag. Banken har et britisk datterselskap. Bildet er av Bank of England, sentralbanken i London. Foto: AP/NTB
12. mars 2023 - 11:24

Den amerikanske banken i California ble fredag satt under konkursbeskyttelse. Det er ventet at Silicon Valley Bank (SVB) gjenåpner mandag morgen under nytt navn og under kontroll av bankgarantifondet Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Mye er fremdeles uavklart. FDIC har tatt kontroll på nesten 175 milliarder dollar i kundeinnskudd, tilsvarende 1.867 milliarder kroner, ifølge E24. Myndighetenes innskuddsgaranti gjelder imidlertid kun for beløp opptil 250.000 dollar. Flertallet av SVBs kunder har betydelig mer kapital enn det knyttet til banken.

USAs finansminister Janet Yellen sier regjeringen ønsker å unngå smitteeffekt til andre banker, men noen redningspakke er ikke aktuelt.

Usikkerheten rundt hva som kan skje, har skapt panikk ikke bare blant teknologiselskaper i California, men også blant aktører utenfor USAs grenser. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil USAs sentralbank, Federal Reserve, sammen med FDIC nå vurdere å opprette en form for «nødfond» som kan bistå de sårbare bedriftskundene og dempe ytterligere panikk i markedet.

Som USAs 16. største bank har SVN virksomhet ikke bare i USA, men også i Storbritannia, Kina, Israel, Canada, Tyskland, Danmark og Sverige.

Britene advarer

Snart kan det trolig bli mulig å kjøpe Arm-aksjer på New York børsen.
Les også

Chip-selskapet Arm går på børs: Henter inntil 108 milliarder kroner

Storbritannias finansminister Jeremy Hunt opplyser søndag at han jobber sammen med statsminister Rishi Sunak for å unngå eller iallfall begrense skadene. Det britiske datterselskapet, Silicon Valley Bank UK, er også satt under konkursbeskyttelse.

I et intervju med Sky News advarer Hunt og sier at den britiske teknologisektoren er i «alvorlig fare» etter bankkollapsen.

SVB samarbeider med flere av landets ledende teknologiselskaper, ifølge Hunt.

– De fleste har nok ikke engang hørt om Silicon Valley Bank, men den forvalter pengene til flere av våre mest lovende selskaper, sier Hunt.

Han understreker samtidig at sjefen for landets sentralbank hadde gjort det «veldig klart» at det ikke var noen risiko for landets banksystem som helhet.

180 britiske selskaper i teknologisektoren oppfordrer den britiske regjeringen til å gripe inn ettersom «et tap av kapital kan sette sektoren tilbake 20 år». dette er formulert i et brev adressert til Hunt.

Sky News melder også at flere store britiske banker som Barclays og Lloyds har blitt kontaktet av SVB med tilbud om å kjøpe det britiske datterselskap. Det skal være et tilbud som kun står i 24 timer.

Nordiske marked

Apple-sjef Tim Cook delte selv reklamefilmen for den nye Ipad Pro, som mange kunstnere reagerte sterkt på.
Les også

Knuste instrumenter i Ipad-annonse – nå ber Apple om unnskyldning

SVB har spesialisert seg på såkalt risikokapital. Banken har bidratt til å finansiere oppstartsselskaper i tek-sektoren, som har blitt mindre attraktive etter hvert som rentene har steget.

– De siste tre årene har vi lånt ut fem milliarder kroner på det nordiske markedet, sier Maria Ljungberg, som skulle lede SVBs virksomhet i Sverige, til nettstedet Breakit.

Bakgrunnen for kollapsen var kunngjøringen onsdag om at banken trengte ny kapital, hele 2,25 milliarder dollar. SVB har investert mye av kapitalen i amerikanske statsobligasjoner. Disse har falt i verdi i takt med renteoppgangen. Banken måtte dermed selge obligasjonene med tap, og måtte hente inn nytt kapital for å dekke balansen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

En rekke investorer reagerte på nyheten med å trekke midlene sine ut av banken i panikk. Torsdag raste kursen med 60 prosent på børsen, før FDIC stanset handel med aksjen og valgte å fryse bankens eiendeler.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er investorer bekymret for at også andre banker kan få problemer som følge av de stigende rentene.

SEB-analytiker Thomas Eitzen uttalte lørdag til E24 at nordmenn ikke trenger å være bekymret for sparepengene sine i kjølvannet av kollapsen.

– Det er ingen grunn til å være bekymret for sparepengene sine i Norge. Det er ikke på det nivået vi snakker om, sier han.

EU-landene har gitt et siste grønt lys for verdens første lov som regulerer bruken av kunstig intelligens.
Les også

EU har vedtatt verdens første KI-lov

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.