Forsøker noen å lamme Internett?

Enda et merkelig kabelbrudd rammer millioner av internett-brukere i Midtøsten og Asia.

Forsøker noen å lamme Internett?

Enda et merkelig kabelbrudd rammer millioner av internett-brukere i Midtøsten og Asia.

Den arabiske tele- og nettoperatøren Du holdt i går en pressebriefing om kabelbruddene som har rammet Midtøsten siden slutten av januar.

Markedsdirektør Mahesh Jaishanker i Du, som er basert i De forente arabiske emirater, fortalte at det dreier seg om totalt fem brudd på undersjøiske kabler, ifølge et referat i avisen Khaleej Times.

Det er to brudd på kabelen SeaMeWe-4 som strekker seg fra gjennom Midtøsten fra Vest-Europa til Sørøst Asia. Det ene bruddet er utenfor den egyptiske havnebyen Alexandria, det andre nær Penang i Malaysia.

Utenfor Alexandria er det også en skade på Flag-kabelen som knytter Europa til Asia. Flag-kabelen er dessuten skadet utenfor kysten av Dubai.

Til slutt er det et brudd i Falcon-kabelen utenfor Bandar Abbas i Iran.

Kabelbruddene ble først kjent 31. januar. Da ble det meldt om brudd i de to kablene utenfor Alexandria. Dagen etter meldte Flag Telecom om kabelbruddet utenfor Dubai. I går var det klart at det var fire brudd: Det siste ble også oppgitt å være utenfor kysten til Dubai, men er altså i virkeligheten utenfor kysten til Iran. Det er ikke tidligere meldt om at det også er et kabelbrudd utenfor Penang.

Ifølge Jaishanker skjedde bruddet i Flag-kabelen ved Alexandria allerede 23. januar, altså en uke før SeaMeWe-4-kabelen ble skadet samme sted.

Bruddene rammer 1,7 millioner brukere i De forente arabiske emirater, 60 millioner i India, 12 millioner i Pakistan, 6 millioner i Egypt og 4,7 millioner i Saudi Arabia, sa Jaishanker ifølge Khaleej Times.

Tidligere har ArabianBusiness.com meldt at brukere i Iran er hardest rammet. Dette ble benektet av den iranske ambassaden i Dubai, i strid med andre tilbakemeldinger fra landet og stikkprøver på tilgang til nettsteder der. Det er i skrivende stund ikke problematisk å kople seg til den offisielle bloggen til president Mahmoud Ahmadinejad, som vel er prioritert av landets telemyndigheter.

Det er tatt tiltak for å gjenopprette tilnærmet normal kapasitet. Det er ikke oppgitt når bruddene kan utbedres, og det er heller ikke gitt ytterligere opplysninger om årsakene.

Det går fram av opplysninger gitt av egyptiske myndigheter at kablene utenfor Alexandria ikke kan ha vært rammet av skipstrafikk, i hvert fall ikke i døgnet rundt bruddet på SeaWeMe-4-kabelen. De har ikke gitt opplysninger om hva som kan ha skjedd 23. januar, da det første bruddet skal ha funnet sted.

Egypt overvåker skipsfarten utenfor Alexandria med videokameraer: Ingen skip skal ha vært i nærheten av kabelen 30. januar.

Brukere i Midtøsten mistenker at kabelbruddene kan skyldes sabotasje fra USA eller Israel. Dette benektes av en av operatørene som er verst rammet, Flag Telecom.

I går ble det avgjort at et internasjonalt konsortium skal legge en ny undersjøisk kabel mellom Frankrike og India gjennom Midtøsten.

Kabelen vil bli 14 000 kilometer lang. Blant deltakerne i konsortiet er indiske Bharti Airtel og Videsh Sanchar Nigam, emiratenes Etisalat, France Telecom, libanesiske Ogero, Pakistan Telecommunication Co, Telecom Egypt og italienske TIS Sparkle.

Man regner med at den nye kabelen vil kunne være i drift innen utgangen av 2009.

    Les også:

Til toppen