UTVIKLING

Forsøket på å få opp PHP-farten endte først med skuffelse

Men så snudde lykken. Nå er PHP 7 lansert.

Maskoten til PHP er en elefant.
Maskoten til PHP er en elefant. Illustrasjon: Wikimedia (CC BY 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. des. 2015 - 13:52

Programmeringsspråket PHP, som primært brukes på serversiden av webapplikasjoner, ble i forrige uke utgitt i versjon 7. Dette er den viktigste enkeltutgivelsen av språket siden versjon 5.0 kom i 2004.

Den planlagt PHP 6-utgaven ble aldri noe av, men i ettertid har det kommet i alt seks større punktoppdateringer til PHP 5, som alle har inkludert ny funksjonalitet. Den nyeste er PHP 5.6, som kom i 2014.

Den mest oppsiktsvekkende nyheten knyttet til PHP 7 er nok ytelsesforbedringene. Det loves at kjøringen av vanlige webapplikasjoner skal kunne skje med opptil dobbel hastighet på serversiden, sammenlignet med PHP 5.6.

Stor skuffelse

Andi Gutmans, som har vært sentral i utviklingen av PHP siden 1998, skriver i et blogginnlegg at selv om man gjennom årene har forsøkt å gjøre PHP raskere for hver utgivelse, så traff man til slutt på en ganske uoverstigelig mur.

– Samtidig så vi at et lite utvalg av konkurransedyktige språk som, selv om de kom bakfra, gjorde større framskritt enn det vi gjorde. I 2012 bestemte vi oss for en «me too»-innsats hvor vi omfavnet noe av deres tankeprosess om hvordan oppnå bedre ytelse, skriver Gutmans.

Men etter 18 måneder med hardt arbeid, viste den endelige testen med virkelige applikasjoner at metodikken ikke hadde adressert de flaskehalsene som disse applikasjonene faktisk hadde.

Etter nye fem måneder med hardt arbeid og fare for en ny skuffelse, skal teamet ha gjort en ny test.

– Den nye versjonen fikk alt til å fly. Den eliminerte også store flaskehalser, noe fikk ga oss mange nye ideer som vi kunne jobbe med, og den ble bare raskere og raskere, skriver Gutmans, som i forbifarten nevner at nærmere 80 prosent av webinnholdet kjøres på PHP-baserte løsninger. Ifølge W3Techs er andelen 81,6 prosent dersom man bare tar med nettsteder hvor programmeringsspråket på serversiden er kjent.

Redusert minnebruk skal i seg selv være en av årsakene til at ting går raskere enn tidligere. Andre forbedringer skyldes bedre utnyttelse av prosessorfunksjonalitet.

Typedeklarasjon

PHP 7 inkluderer en rekke større og mindre nyheter knyttet til selve språket. Dette inkluderer blant annet mulighet for mer bruk av typedeklarasjoner. Dette innebærer blant annet at funksjoner nå kan kreve at argumenter er av en gitt type. Dersom typen er feil, vil det utløses en typefeil. Man kan i funksjoner også deklarere hvilken type returverdien skal ha.

Andre nyheter inkluderer anonyme klasser, abstrakt syntakstre, en sikker generator av vilkårlige tall og konsistent 64-bits støtte. En oversikt over mange av nyhetene finnes på denne siden.

Dette inkluderer også endringer som kan gjøre eksisterende kildekode inkompatibel. Disse endringene skal likevel ikke være mer omfattende at det meste av PHP-applikasjoner skrevet de siste ti årene, vil fungere uten problemer. Dette til tross for at enkelte foreldede funksjoner nå har blitt fjernet helt.

PHP 7 er nå tilgjengelig som kjørbare programvare for Windows og som kildekode for andre systemer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.