Forsøkte å selge kildekoden til russisk søkemotor

Men ble møtt av FSB i stedet.

Forsøkte å selge kildekoden til russisk søkemotor
Kildekoden en sentral del av tjenesten til russiske Yandex ble forsøkt solgt av en tidligere ansatt. Bildet er fra selskapets hovedkvarter i Moskva. Bilde: ZUMA Press, Inc./Alamy/All Over Press

En tidligere ansatt hos den russiske søketjenesten Yandex skal ha blitt dømt til to års fengsel etter at han stjal og senere forsøkte å selge kildekoden til en sentral del i til en nøkkelkomponent i tilknytning til søketjenesten. Dette skriver Ars Technica, som delvis siterer russiske Kommersant. Komponentene skal ha hatt kodenavnet Arcadia.

Til tross for at den aktuelle kildekoden skal ha blitt verdsatt av Yandex til flere hundre millioner kroner, skal Dmitry Korobov ha forsøkt å selge den på svartebørsmarkedet for et beløp tilsvarende mindre enn 250 000 kroner. Pengene skulle han angivelig bruke til å finansiere sitt eget oppstartsselskap.

 

FSB

Men da Korobov møtte på avtalt tid og sted for å utføre transaksjonen med kjøperen, ble han i stedet arrestert av den russiske sikkerhetstjenesten FSB, som skal ha blitt oppmerksomme på Korobov under hans forsøk på å finne en kjøper.

Det er lite sannsynlig at konkurrentene til Yandex ville ha kjøpt kildekode, men til Kommersant sier en sikkerhetsanalytiker hos Cisco at algoritmene i kildekoden også kan være interessante å vite om for helt andre aktører, siden algoritmene ofte er avgjørende for i hvilken rekkefølge søkeresultatene vises.

Dersom Korobov virkelig hadde lykkes med å selge kildekoden, ville dette ifølge Kommersant ha ført til svekket omdømme for Yandex og et betydelig fall i markedsverdien til selskapet.

Ifølge nyhetsbyrået Rapsi ble Korobov nå i desember funnet skyldig i anklagen om ulovlig besittelse og utlevering av forretningshemmeligheter. Han skal ha blitt dømt til to år betinget fengsel.