FORBRUKERTEKNOLOGI

Først i Norge med åpent fibernett

Troms Kraft lar privatkundene selv velge hvem som skal levere tjenestene på selskapets fibernett.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. juli 2006 - 13:11

Troms Kraft har skilt ut bredbåndssatsingen i et eget selskap, Troms Kraft Fiber, som nå - ifølge selskapet - tilbyr Norges første åpne fibernett. Selskapet er sikre på at det om få år vil være like naturlig å legge fiber inn til en bolig, som strøm, vann og avløp er i dag.

På selskapets nettsted kan kundene velge mellom en håndfull leverandører av Internett-aksess, telefon og tv i HD-kvalitet, som alle kan levere tjenesten over fibernettet til Troms Kraft Fiber. Det hele skjer fra en virtuell markedsplass. På sikt kan også tjenester innen områder som alarm, sikkerhet, energisparing og helse bli tilgjengelige fra markedsplassen.

- Dette er en av de største satsingene i Troms Krafts historie, på linje med elektriseringen i dette området, sier konstituert konsernsjef Kåre Aasland i Troms Kraft, i en pressemelding.

Fiberløsning til Troms Kraft har per i dag en kapasitet på 100 Mbit/s i begge retninger.

- Og kapasiteten kan enkelt oppgraderes – den er nær sagt uendelig, forklarer Erling Dalberg, ansvarlig for produkter, portal og nett i Troms Kraft Fiber.

- Vi har gjort en enorm satsing på dette produktet, og de neste ti årene skal det gjøres nye investeringer for 200 millioner kroner. Fiber er en infrastruktur som Telenor ikke har tatt seg råd til å gå for. For Troms Kraft er satsingen nå blitt så stor at det handler om risikostyring og fokus, sier Dalberg.

    Les også:

Troms Kraft inngikk nylig, gjennom sitt eierskap i Bredbåndsalliansen, en avtale med staten om driften av BaneTele.

- Høyhastighetskommunikasjon er en betydelig tjeneste som vil få en uvurderlig positiv effekt. Når vi som en av få aktører her nord har store nok økonomiske muskler til å satse på Fiber, vil vi være med på å legge grunnlag for videre økonomisk vekst i landsdelen, sier Kurt Jan Jensen, direktør for Troms Kraft Fiber.

Troms Kraft Fiber tar 149 kroner i måneden for leie av fiberen. I tillegg kommer utgiftene til tjenesteleverandørene og en relativt høy etableringsavgift ved førstegangsinstallasjon av fiber. Kunder i enebolig kan spare et par tusenlapper på å grave selv.

Dessverre tilby selskapet bare fiber til kunder i utvalgte deler av Tromsø.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.