BEDRIFTSTEKNOLOGI

Først med firekjernet ARM-prosessor

Kan gi smartbooks og spillmaskiner mer regnekraft.

Marvell kunngjorde under CES-arrangementet i Las Vegas at selskapet har utviklet det selskapet hevder er verdens første firekjernede prosessor basert på ARM v7-instruksjonssettet. ARM-baserte prosessorer brukes i stadig flere typer enheter og er nærmest enerådende i smartmobiler.

Flere pc-produsenter har begynt å se på mulighetene for å benytte ARM-baserte prosessorer i mini-bærbare pc-er. Disse ARM-baserte maskinene kalles gjerne for smartbooks, i motsetning til de Intel-baserte som kalles netbooks.

Marvell har ikke offentliggjort all verdens med detaljer om den nye prosessoren, men opplyser at den skal være basert på den samme CPU-arkitekturen som selskapet Armada 500 og 600-serier. Hver kjerne skal kunne klokkes til minst 1 GHz.

I motsetning til en mange andre selskaper som lisensierer teknologier fra ARM, har Marvell valgt å utvikle både kjernen og resten av prosessoren selv. ARM, som ikke produserer brikker selv, tilbyr også komplette prosessordesign, for eksempel Cortex-A8, som er lisensiert av blant annet Texas Instruments og Samsung.

ARM lisensierer også ut blant annet Cortex-A9 MPCore, en prosessorarkitektur som støtter opptil fire kjerner, men foreløpig har implementeringene av denne bare blitt utstyrt med to kjerner.

Marvell firekjernede prosessor er ifølge selskapet spesielt egnet for konsumentrettede produkter som krever høy ytelse, lav strømforbruk og lav pris. I tillegg til de nevnte smartbook-produktene, er vil prosessorene trolig egne seg godt for bruk i håndholdte spillmaskiner og mediespillere.

Marvell skal ha vist fram den ikke-navngitte prosessoren under CES, men har ikke sagt noe om når den vil bli tilgjengelig på markedet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.