Først med HTTP/2-støtte

Firefox klar for morgendagens webprotokoll.

Først med HTTP/2-støtte
Mozilla kom denne uken med Firefox 36. Bilde: Mozilla

Som digi.no skrev for en drøy uke siden, har det for første gang på 16 år blitt godkjent en ny versjon av webprotokollen HTTP. Den nye protokollen, som heter HTTP/2, skal i mange tilfeller kunne bidra til raskere og sikrere opp- og nedlastning av webinnhold.

Les også: HTTP/2 er godkjent

Firefox 36

Allerede tirsdag denne uken kunne Mozilla kunngjøre at selskapets nettleser, Firefox, nå har fått full støtte for den endelige og standardiserte utgaven av HTTP/2. Etter alt å dømme er Firefox 36 først med slik offisiell støtte i en stabil versjon av produktet. Men også Google og Microsoft har implementert mer eller mindre ferdige endelige versjoner av HTTP/2 i testutgaver av kommende nettlesere.

Foreløpig har dette begrenset nytteverdi, siden svært få nettsteder har tatt i bruk HTTP/2. En del har derimot tatt i bruk SPDY, som HTTP/2 i stor grad bygger på, men som nå skal fases ut.

Firefox 36 kommer med én eneste større endring i den brukerrettede funksjonaliteten, nemlig synkronisering av festede fliser på siden som vises når man åpner en ny fane.

Sikkerhet

Under skallet er det flere endringer. Blant annet har Mozilla fjernet støtten for den usikre chiffersamlingen RC4. Dessuten faser Mozilla nå ut sertifikater med 1024 bits RSA-nøkler.

For webutviklere kan det være interessant å vite at Firefox 36 blant annet har fått støtte for flere nye CSS-egenskaper og ECMAScript 6-datatypen symbol.

En oversikt over alle nyhetene finnes her.