WinDocks

Først med kommersiell Docker-motor til Windows Server

Oppstartsselskap kommer Microsoft i forkjøpet.

Først med kommersiell Docker-motor til Windows Server
(Bilde: Microsoft, WinDocks. Montasje: digi.no)

Oppstartsselskap kommer Microsoft i forkjøpet.

Docker-baserte programvarekonteinere har fått mye oppmerksomhet og støtte, men så langt støtter teknologien kun Linux-baserte operativsystemer og programvare. Dette passer ikke for alle.

Microsoft skal tilby støtte for Windows-baserte Docker-konteinere i Windows Server 2016, men dette operativsystemet har ennå ikke blitt lansert.

WinDocks

Det relativt ferske selskapet WinDocks kunne derimot allerede i går lansere programvaren WinDocks 1.0, som etter alt å dømme er den første produksjonsklare Docker-motoren for Windows. Den kan dessuten kjøres på dagens Windows Server 2012 og har konteinerstøtte for blant annet .NET og SQL Server.

Det er flere fordeler med konteinere sammenlignet med virtuelle maskiner. Konteinerne skal være betydelig mindre ressurskrevende, siden de ikke behøver å kjøre hvert sitt operativsystem. Dette kan også bety reduserte lisenskostnader, i alle fall for operativsystemet.

Men Windows Server 2012 har ifølge WinDocks en del begrensninger knyttet til isolasjonen av ressurser og data som gjør at løsningen ikke er anbefalt for som løsning for «multi-tenant» nettskyer. Men den kan kjøres på toppen av en virtuell maskin, samt i private nettskyer og på servere hvor virksomheten har full kontroll.

WinDocks skal være utviklet i samarbeid med blant annet NetApp og Cisco.

Ifølge InfoWorld er WinDocks basert på en kombinasjon av i alle fall to åpen kildekode-prosjekter, men tilbys likevel ikke som et ikke-kommersiell produkt. I stedet tilbys en standardlisens som koster 400 dollar per prosessorkjerne per år. Med SQL Server er prisen 1000 dollar per kjerne per år. Men det tilbys også utviklerlisenser for 249 dollar per år.

Selskapet WinDocks er etablert av Ramesh Parameswaran, som tidligere var sjef for blant annet Unix-relaterte produkter hos Microsoft.

Til toppen